Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κύμα παραπόνων για τη στάθμευση


  • ΣΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
  • Για έλλειψη θέσεων και ανεπαρκή αστυνόμευση διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, βελτιώσεις στο σύστημα υπόσχεται ο Δήμος Αθηναίων
Η ελεγχόμενη στάθμευση έκανε επίσημη πρεμιέρα το 2006. Από τότε «φιλοδώρησε» τους Αθηναίους με 1.112.415 κλήσεις και πρόστιμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν περίπου τα 5,5 εκατ.
Η νέα δημοτική αρχή έχει«γκαζώσει κι άλλο» και, με ρυθμούς 2.500 κλήσεων την ημέρα, έφτασε αισίως τις 30.623 κλήσεις μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πέτυχε, δηλαδή, άνοδο 50% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι κλήσεις που κόπηκαν όλο τον Ιανουάριο ήταν 20.713. Μια αύξηση που επιτεύχθηκε μέσα σε είκοσι μόλις ημέρες.
Η «καταιγίδα» κλήσεων κατά τις αλκυονίδες μέρες είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν τις 12.000 οι ημερήσιες πωλήσεις καρτών στάθμευσης, αποφέροντας έσοδα 15-20.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό στον δημοτικό κορβανά καταλήγει το 82% και στη διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος, Parkmobile Hellas, το 17,5%.
Η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, παρότι υπήρξε επιτυχημένη συνταγή για το εξωτερικό, στην Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τους δυσαρεστημένους. Οι μόνιμοι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν οι θέσεις, τις οποίες καταλαμβάνουν οι επισκέπτες, ενώ μεγάλη μερίδα θέσεων καταλαμβάνεται δωρεάν από τους ευνοούμενους - δικαιούχους (πολιτικοί, στελέχη πρεσβειών κ.ά.). Τώρα δηλώνεται από τη δημοτική αρχή ότι από την επόμενη εβδομάδα οι δικαιούχοι των κίτρινων θέσεων θα προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και, αν αυτά εγκριθούν, θα τους δοθεί η ειδική κάρτα όπως αυτή των μόνιμων κατοίκων.
Η ελεγχόμενη στάθμευση κατηγορείται ως εισπρακτικό μέτρο, το οποίο εφόσον δεν συνδυάζεται με κατασκευή παργκινγκ, καταλήγει να έχει ως μοναδικό κίνητρο να γεμίζει τον δημοτικό κορβανά, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Οι συγκοινωνιολόγοι, ωστόσο, με στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχει ευεργετικές συνέπειες, αφού έχει αυξηθεί η ταχύτητα των αυτοκινήτων κατά 30% καθώς περιορίστηκε το διπλοπαρκάρισμα.
Η πρόεδρος του συλλόγου «Λυκαβηττός», Ζωή Καραπαναγιώτη, λέει: «Είμαστε υπέρ της ελεγχομένης στάθμευσης, γιατί ως κάτοικοι βρίσκουμε επιτέλους να παρκάρουμε, όμως μετά από πέντε χρόνια που εφαρμόζεται το σύστημα είναι ανεπίτρεπτο να αστυνομεύουμε εμείς τις θέσεις μας και όχι ο δήμος. Είναι δεδομένο ότι οι θέσεις κατοίκων δεν επαρκούν. Πότε επιτέλους οι βουλευτές θα σταματήσουν να διευκολύνονται με δωρεάν παρκάρισμα και οι πρεσβείες αντί για δύο ή τρεις θέσεις να έχουν ολόκληρα τετράγωνα. Πρόσφατα η Ν.Δ μεταφέρθηκε από τη Ρηγίλλης, περιμένουμε να δούμε πού θα πάνε οι 46 θέσεις που της είχαν παραχωρηθεί. Θα δοθούν στους κατοίκους;»
Ο νέος αντιδήμαρχος αστυνομίας, Τ. Αβραντίνης, δηλώνει αποφασισμένος και διακηρύσσει ότι έχει βάλει στοίχημα να κερδίσει τον «έλεγχο της ελεγχόμενης», δηλώνοντας ότι το σύστημα θα είναι «σύστημα μηδενικής ανοχής»: «Δεν μου αρέσουν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις, ένα είναι δεδομένο, ότι ο στόχος μας δεν είναι εισπρακτικός. Το αντίθετο μάλιστα: το πρόστιμο έχει την έννοια να σε αποτρέπει να επαναλάβεις την παράβαση. Γι' αυτό θα εφαρμόσουμε αυστηρή αστυνόμευση και άμεση είσπραξη των προστίμων, τα οποία δεν θα σβήνονται από κανέναν, εκτός εάν υπάρχει ένσταση που θα εξετάζεται.
Το όφελος του προστίμου είναι να μην το επαναλάβεις και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν πονάει η τσέπη. Στόχος είναι η ελεγχόμενη να μας προσφέρει έσοδα μόνο από την πώληση καρτών. Για να το πετύχουμε αυτό οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι ο δημόσιος χώρος που διαθέτουμε είναι λιγότερος από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και γι' αυτόν το λόγο πληρώνει όποιος θέλει να το χρησιμοποιεί».
Από τις πρώτες ημέρες της δημαρχίας ελέγχθησαν οι 5.491 θέσεις που είχαν δοθεί στους κατοίκους για να παρκάρουν. Διαπιστώθηκε ότι οι 339 από αυτές πέρασαν διά της πλαγίας και είχαν χορηγηθεί χωρίς οι κάτοικοί τους να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Γ. Φραντζεσκάκης: «Επιτέλους η ελεγχόμενη μπαίνει σε νέα φάση. Η συνεργασία μας με τον αντιδήμαρχο αστυνομίας είναι ουσιαστική. Σύντομα θα επεκταθεί το σύστημα και σε νέες περιοχές του δήμου Αθηναίων, π.χ. Αμπελοκήπους».
Το επόμενο διάστημα η ελεγχόμενη θα εφαρμοσθεί και στο Θησείο, όπου αναπροσδιορίστηκαν οι θέσεις των κατοίκων και κατέληξαν να είναι 705 (77.4%), ενώ εκείνες των επισκεπτών περιορίστηκαν στις 206 (22,6%).

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η ανάπλαση της Αθήνας και των γειτονιών της



  •  


  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

  • Η Αθήνα (ο σημερινός Δήμος Αθηναίων) είχε την τύχη να αναπτυχθεί με το ιδανικό πολεοδομικό πρότυπο της οργανικής (πυκνής, συνεκτικής) πόλης με το κέντρο της (ιστορικό και εμπορικό) και τις γύρω απ' αυτό γειτονιές (συνοικίες) με την ανάμειξη συμβατών χρήσεων γης, χωρίς το διαχωρισμό τους.
    Ετσι, το κέντρο και οι γειτονιές της χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη διαβίωση αλλά και την εργασία και αναψυχή των ανθρώπων που ενοικούν σε αυτές. Η μικτή χρήση ευνοεί την ανάπτυξη της γειτονιάς με την ποικιλία και τη ζωτικότητα. Ο δημόσιος χώρος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τον ιδιωτικό χώρο. Με τον εναρμονισμό αυτό ο ένας χώρος (δημόσιος) εμφανίζεται ως συνέχεια του άλλου χώρου (ιδιωτικού). Επίσης ο συνεκτικός χαρακτήρας της πόλης σε συνδυασμό με τη μικτή χρήση εξασφαλίζει τη διαβίωση, εργασία και διασκέδαση στην ίδια περιοχή, χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση των πολιτών σε άλλες περιοχές, όπως συμβάινει με την κατακερματισμένη πόλη (οικιστική περιοχή) του Μάνου και τον μεταλλαγμένο νόμο Τρίτση στις νέες περιοχές ένταξης-επέκτασης.
    Ομως η αρμονική πολεοδομική ανάπτυξη της Αθήνας παραμορφώθηκε με μια καταστροφική πολιτική του τότε υπουργού Δημοσίων Εργων και μετέπειτα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, οποίος διαίρεσε την περιοχή της Αθήνας σε τομείς, στους οποίους καθόρισε υπερβολικά υψηλούς συντελεστές δόμησης για να ευνοηθεί η πολυκατοικιοποίηση, η οποία με το σύστημα της αντιπαροχής και το συνεχές οικοδομικό σύστημα έκανε αγνώριστη την όμορφη Αθήνα με την πλήρη υποβάθμιση του κέντρου και την εξαφάνιση των γειτονιών.
    Κατά καιρούς διάφοροι πολιτικοί και δήμαρχοι της πόλης θυμούνται, κυρίως παραμονές των εκλογών, το «χάλι» της Αθήνας και προτείνουν διάφορες παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, εξωραϊστικού κυρίως χαρακτήρα, οι οποίες λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, σπάνια πραγματοποιούνταν, με συνέπεια την επιδείνωση του περιβάλλοντος και την μετακίνηση των κατοίκων της από τις άλλλοτε γειτονιές της στα προάστια. Ετσι οι γειτονιές της εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους και το κέντρο γέμισε παντός είδους νόμιμους και παράνομους μετανάστες.
    Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι από τον πρωθυπουργό συστάθηκε διυπουργική επιτροπή για να δώσει λύσεις στο σημαντικό πρόβλημα αυτό της Αθήνας με τις ανάλογες παρεμβάσεις.
    Αν πραγματικά υπάρχει βούληση ώστε να αλλάξει το τοπίο και να επιστρέψουν οι Αθηναίοι που εγκατέλειψαν την πόλη, το μόνο αποτελεσματικό μέτρο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα είναι η εφαρμογή του θεσμού της ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης που εισήχθη στη χώρα μας στο τέλος του 1999. Μέσω της περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας (βιώσιμη ανάπτυξη) μπορεί να προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ευρύτερου σχεδιασμού, κυρίως του ρυθμιστικού, εφόσον για την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της δεν υπάρχει μέχρι σήμερα χωροταξικός σχεδιασμός.
    Ο ολοκληρωμένος αυτός σχεδιασμός, που δεν δρα μόνο στον φυσικό αλλά και στον οικονομικό και κοινωνικό χώρο, έχει ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των βασικών εξυπηρετήσεων την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, την ενσωμάτωση των λειτουργιών και των κοινωνικών ομάδων στο αστικό σύστημα και την καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού.
    Ακόμη στοχεύει στην αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης , τη συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την ανάπτυξη μέσων πρόσβασης και διακίνησης αγαθών φιλικών προς το περιβάλλον, τη διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη γενικότερη κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική αναζωογόνηση της πόλης της Αθήνας.
    Μόνο με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, η οποία χρηματοδοτείται και από την Ε.Ε., μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας. Ολες οι άλλες παρεμβάσεις εξωραϊστικού χαρακτήρα ναι μεν χρειάζονται για να απαλυνθεί λίγο το μεγάλο «χάλι» της πόλης, αλλά ο αποσπασματικός χαρακτήρας τους δεν λύνει το πρόβλημα.

    Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

    Με την αύρα της παλιάς Αθήνας

    Στους πρόποδες του Ιερού Βράχου, με φόντο την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο, το Θησείο με τα υπέροχα νεοκλασικά του παραμένει μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αθήνας, παρά τις «ανορθογραφίες».

    Περατζάδα. Η βόλτα στην Αποστόλου Παύλου είναι αγαπημένη κατοίκων και επισκεπτών.
    Περατζάδα. Η βόλτα στην Αποστόλου Παύλου είναι αγαπημένη κατοίκων και επισκεπτών.
    Μια όψη του Θησείου είναι αυτή της ιστορικής και γραφικής, αλλά «υπερ-αξιοποιημένης» περιοχής. Με πολυκοσμία πρωί βράδυ, καφετέριες-υπερπαραγωγές με ομπρέλες που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη, μπαράκια και μεζεδοπωλεία, αλλοδαπούς και ημεδαπούς «τουρίστες» με κάμερες, ζευγαράκια που πίνουν φρέντο, φοιτητές που κατεβάζουν ρακόμελα και ζωηρές οικογένειες που συρρέουν για την κυριακάτικη βόλτα με φόντο τα αρχαία. Η άλλη -λιγότερο γνωστή- όψη του Θησείου είναι μιας γειτονιάς γοητευτικής και ακόμα βιώσιμης για τους κατοίκους της, που δεν την αλλάζουν με τίποτα.
    Η στροφή. Η χαρακτηριστική γωνία Ακάμαντος και Αποστόλου Παύλου.
    Η στροφή. Η χαρακτηριστική γωνία Ακάμαντος και Αποστόλου Παύλου.
    «Eχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε παλιά ελληνική ταινία. Με τα παιδιά απέναντι πετάμε λεμόνια ο ένας στον άλλο όταν ξεμένουμε, γενικά ο ένας βοηθάει τον άλλο. Εχω κλειδιά από το σπίτι τους, έχουν τα δικά μου», λέει η Τίτα Μπονάτσου, φωτογράφος και σκηνοθέτρια, που μένει σε ένα νεοκλασικό του Τσίλλερ στη Δημοφώντος. Το φιλικό κλίμα ενισχύουν και ορισμένα «στέκια», τα οποία είναι μάλλον άγνωστα στους επισκέπτες, αλλά πολύ οικεία στους κατοίκους. Στον φούρνο Δήμου στην Πουλόπουλου 17, οι γείτονες ανταλλάσσουν καλημέρα, ενόσω διαλέγουν ανάμεσα σε παριζιάνικου επιπέδου κρουασανάκια, πεϊνιρλί, τυρόπιτες, κριτσίνια και γλυκά - όλα ένα κι ένα. «Δίνουμε μεγάλη σημασία και στην εξυπηρέτηση», λέει ο δημοφιλής φούρναρης, Χρήστος Δήμος.
    Tο ναξιώτικο market του Μάκαρη, λίγο παρακάτω στο νούμερο 21, προμηθεύει το καθημερινό τραπέζι με διάσημες πατάτες, σπάνια τυριά, κρασί και ούζο από το νησί, αλλά και τρυφερό μοσχαράκι και χειροποίητα γλυκά. Και εδώ η ψιλοκουβέντα επιβάλλεται... Στην Πουλοπούλου 37 βρίσκεται επίσης και η κάβα που ξενυχτάει μέχρι τις 12.
    Ενα ακόμα «κοινό μυστικό» της περιοχής κρύβεται στην Επταχάλκου 29. Στο οικολογικό μπακάλικο που -σημειωτέον ανοίγει μόνο Τρίτες και Πέμπτες- δημιουργούνται ουρές από όσους θέλουν να ψωνίσουν τρόφιμα χωρίς χημικές επιβαρύνσεις. Το τρέχει από το 1990 μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν, αθόρυβα, για καλύτερη ποιότητα ζωής. «Η χρήση κινητών απαγορεύεται εντός του καταστήματος και ο κόσμος μας το σέβεται», τονίζει ένας εκ των ιδιοκτητών, ο γυμναστής Ζαχαρίας Μηχανικός.
    Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και το ζεν Τεϊοποτείον Παιώνια στην Αμφικτύωνος 12. Εδώ συναντιούνται οι «ντόπιοι» για αποσυμπίεση με απίστευτης ποικιλίας τσάγια, βιολογικά σνακ και καταπραϋντικές μουσικές, ενώ έρχεται και κόσμος από όλη την Αθήνα, μετά τα μαθήματα γιόγκα και μασάζ που γίνονται στην ακαδημία αρχαίας ελληνικής και παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής στο υπόγειο. Σημείο κοινωνικοποίησης αποτελεί και το Βιβλιοπωλείο Λεμόνι στην Ηρακλειδών 22. «Είναι ένα μαγαζί με μεγάλη γκάμα ελληνικών και διεθνών τίτλων, αλλά και σπάνια λευκώματα και dvd, στο οποίο μπορείς να κάτσεις στην αυλή, χαζεύοντας ό,τι σου κινεί το ενδιαφέρoν», εξηγεί ο Αυγουστίνος Γαρουφάλλης που δουλεύει εδώ. Και, όντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που σταματούν για να πιουν ένα -κερασμένο- καφεδάκι και να παίξουν με τη γάτα -μασκότ, τη Λεμονίτα.
    Top στις προτιμήσεις των κατοίκων του Θησείου έρχεται και το αισίως 80χρονο στέκι του Ηλία στη Θεσσαλονίκης 7 και πιο κάτω στην Επταχάλκου 25 «το ταβερνάκι με τα παϊδάκια-όνειρο που πήγαινα ως φοιτητής έχει γίνει το αγαπημένο μου για Κυριακή μεσημέρι», λέει ο πολυπράγμων Γιώργος Καράμπελας.
    • Αναγέννηση
    Πριν από ενάμιση χρόνο μετακόμισε σε ένα νεοκλασικό στην Αμφικτύωνος, και αυτή η κίνηση εξηγεί πως τον ενέπνευσε για να δημιουργήσει το «Thission Revisited II». Πρόκειται για μια πρωτότυπη μπουτίκ-γκαλερί που φέρνει σε αποκλειστικότητα αντικείμενα όπως το πορσελάνινο γραμμόφωνο-ηχείο iPod και ταυτόχρονα παρουσιάζει τα σχέδια του ίδιου: Οπως τη συλλογή Circa 1920, που ευφυώς παίζει με την ιδέα της «επαν-επίσκεψης», με ένα κράμα ρετρό και σύγχρονης αισθητικής ή τα customized cigarette παντελόνια και τις τσάντες από δέρμα πύθωνα.

    Μετά τη μεγάλη απαξίωση των 80s, το κέντρο γνωρίζει ξανά μεγάλες δόξες, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα «αποστειρωμένα» προάστια για γειτονιές με ζωή όπως το Θησείο. Εννοείται πως προβλήματα υπάρχουν: έλλειψη πάρκινγκ ή μεθυσμένοι που στο τσακίρ κέφι χτυπούν για πλάκα το κουδούνι σου τα ξημερώματα. Φτάνει όμως μια βόλτα στην Αποστόλου Παύλου, για να ξαναθυμηθείς ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του κόσμου.
    Εκτός από τον κλασικό και αγαπημένο ομώνυμο θερινό κινηματογράφο, στην Αποστόλου Παύλου, το Θησείο έχει να επιδείξει μια πληθώρα χώρων πολιτισμού. Η Βernier-Eliades στο ανακαινισμένο νεοκλασικό της Επταχάλκου 11 είναι ίσως η γνωστότερη γκαλερί της πόλης, που φέρνει καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, όπως οι Gilbert and George. Στη Δημοφώντος 13-15, η καινούργια Ch.Ili Art Gallery του Χρήστου και του Ηλία Κοτσιρέα είναι η μόνη στην Αθήνα που ασχολείται με τις εφαρμοσμένες τέχνες. Στην Αδριανού 3 το Ωδείο Athenaeum είναι ένας σύγχρονος μουσικός πολυχώρος, με αίθουσες συναυλιών, μουσική βιβλιοθήκη και χώρους διδασκαλίας. Το πρώην Πιλοποιείο Πουλοπούλου στην Ηρακλειδών 66 σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Στον δεύτερο όροφό του φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με μακέτες σπιτιών και καταστημάτων της παλιάς Αθήνας.
    • Ιστορία
    • Οταν άνοιξε το πιλοποιείο
    Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου που λανθασμένα αποδόθηκε αρχικά στον Θησέα, λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων των άθλων του στις μετόπες του ναού. Το 1857 κατασκευάστηκαν οι γύρω από την Ακρόπολη δρόμοι - η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Αποστόλου Παύλου. Το Θησείο άρχισε να οικοδομείται εκτεταμένα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δημιουργία του πιλοποιείου του Ηλία Πουλόπουλου το 1886. Γύρω από το πέτρινο εργοστάσιο στη συμβολή Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών, αναζήτησαν κατοικία πολλοί από τους εργάτες του, ενώ στην Αποστόλου Παύλου, έμποροι και αστοί έφτιαξαν τα σπίτια τους, εξαιτίας της γειτνίασης με το «εμπορικό» Μοναστηράκι. Το ενδο-μεταναστευτικό ρεύμα στις δεκαετίες του ’70 και ’80 έφερε στο Θησείο πολλούς Ναξιώτες και Θεσσαλούς που αναζητούσαν στην πρωτεύουσα μια καλύτερη τύχη. Εκείνη την περίοδο γκρεμίστηκαν πολλά νεοκλασικά και στη θέση τους χτίστηκαν πολυκατοικίες για να καλυφθεί η αυξημένη οικιστική ζήτηση. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, αποφασίστηκε η πεζοδρόμηση της οδού Ηρακλειδών, ενώ τα περισσότερα νεοκλασικά ανακηρύχτηκαν διατηρητέα με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Τρίτση. Κάποιοι επιχειρηματίες αναγνώρισαν μια λαμπρή ευκαιρία και επέλεξαν να ανοίξουν εδώ τα καφέ και τα μπαρ τους. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους...
    • Στοιχεία
    • Το Θησείο σε αριθμούς
    48.305 είναι οι κάτοικοι του 3ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνει Θησείο, Αστεροσκοπείο και Πετράλωνα.
    2.500 μέχρι 6.000 ευρώ/ τ.μ. κυμαίνονται οι τιμές πώλησης ακινήτων. Ακριβότερα είναι τα «φιλέτα» πέριξ του Αστεροσκοπείου (από 5.000 ευρώ/τ.μ.) και φθηνότερα τα ακίνητα στην οδό Νηλέως.
    250 άτομα περίπου μαζεύονται κάθε Παρασκευή στον σταθμό του Θησείου για την ποδηλατοβόλτα Freeday.
    34 κίονες διαθέτει το περιστύλιο του ναού του Ηφαίστου που χτίστηκε μεταξύ 450 και 440 π.Χ. και αποτελεί πρότυπο δωρικής αρχιτεκτονικής.
    7ος μ.Χ. αιώνας. 0 ναός του Ηφαίστου μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο. Σ’ αυτή τη μετατροπή οφείλεται η τόσο καλή διατήρησή του.
    1835 έως το 1874 στεγάστηκε στον χώρο του το πρώτο Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.
    2 Φεβρουαρίου του 1833 τελέσθηκε η τελευταία λειτουργία στον Aϊ-Γιώργη για τον πανηγυρισμό της άφιξης του Οθωνα στην Ελλάδα
    19 περίπου λεπτά έκανε η ατμομηχανή με τα 6 βαγόνια για να καλύψει τη διαδρομή των 8 χιλιομέτρων από το Θησείο στον Πειραιά, όταν εγκαινιάστηκε το 1869.
    ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

    Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

    Ανάπλαση ιστορικού κέντρου. Ο Ραγκούσης υπόσχεται στον Καμίνη ισχυρό ρόλο του Δήμου Αθηναίων

    Το κτίριο του Δημαρχείου στην Πλατεία Κοτζιά
    Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων συνοικιών της Αθήνας. Κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων επιχειρούν να συντονίσουν τα βήματά τους ώστε να επιλεγούν λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.
    Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση με το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη - πραγματοποιήθηκε το απόγευμα - εντάσσεται στην προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων και έχει κριθεί αναγκαία η βολιδοσκόπηση προτάσεων και προθέσεων από όλες τις πλευρές. Ερχεται έξι ημέρες μετά τη συζήτηση που είχαν κατά την τρίωρη πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Η συνεδρίαση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του κ. Ραγκούση, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και άλλων στελεχών της κυβέρνησης.
    Αυτή τη φορά, και ενόψει της προετοιμασίας για τη δεύτερη διυπουργική με το ίδιο θέμα, ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών για τις συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου που κρίνει αναγκαίες όσον αφορά στην αναβάθμιση της ζωής στην πόλη. Θέλησε να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να συνυπολογισθούν οι θέσεις του Δήμου για τις παρεμβάσεις στην Αθήνα και να υπάρξει συντονισμός. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ότι τα μέτρα αναβάθμισης της Αθήνας δεν πρέπει να συνδυαστούν με το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο, κατά την άποψη του κ. Καμίνη, είναι σύνθετο και χρειάζεται συνολικότερη προσέγγιση. «Η αναβάθμιση του χώρου και των λειτουργιών της πόλης αφορά όλους όσοι ζουν στην Αθήνα», έλεγαν από το επιτελείο του. Για το νέο δήμαρχο ασφαλής και βιώσιμη πόλη είναι η «ζωντανή πόλη» ή αλλιώς, όπως εξηγούσε και προεκλογικά, «η πόλη στην οποία οι άνθρωποι κατοικούν, εργάζονται, κινούνται, ψυχαγωγούνται, δημιουργούν, η πόλη που φιλοξενεί πολλές ταυτόχρονα χρήσεις, διάσπαρτες στον ιστό της».
    Ο κ. Ραγκούσης, με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχαν, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποβαθμιστεί ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει ο δήμος στην αναβάθμιση του κέντρου». Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείων άμεσα συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιω. Σγουρό.
    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στη νομοθεσία σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία για να δοθούν λύσεις. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι αυτοδιοικητικοί στην προσπάθεια απομάκρυνσης των εγκαταλελλειμένων οχημάτων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, μετά τη συνάντηση επεσήμανε ότι «ο δήμος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης που έτσι και αλλιώς άπτονται πολλών υπουργείων».

    Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

    Πέφτουν στο καμίνι του κέντρου

    • ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
    Ευρύτατο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε για άλλη μια φορά τη «σωτηρία» του πολύπαθου ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Την ομάδα θα συντονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και θα συμμετέχουν σε αυτήν οκτώ υπουργοί και τρεις υφυπουργοί, ενώ κυρίαρχο ρόλο θα έχει και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
    Στόχος να αναζητηθούν εκείνες οι λύσεις που θα ξαναδώσουν ζωή στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας σε χρόνο ρεκόρ, καθώς μέχρι και το τέλος Μαρτίου το πολυάριθμο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων που θα δώσουν την πρώτη δέσμη μέτρων για να αναμόρφωση και αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.
    Στην επίσημη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος στη συνέχεια, μιλώντας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο ιστορικό κέντρο, δήλωσε ότι «πλέον είναι ένα πρόβλημα που μας ξεπερνά γιατί το αφήσαμε για πολλά χρόνια».
    Κατά τη συνεδρίαση, που ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεις ώρες, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που ταλανίζουν από κοινού κατοίκους και επισκέπτες του ιστορικού κέντρου, όπως ασφάλεια πολιτών, παραεμπόριο, πορνεία, λειτουργία ΟΚΑΝΑ και παρουσία τοξικομανών στο κέντρο της πόλης, εγκαταλελειμμένα κτίρια, υποβάθμιση περιοχών και προτάσεις για την αναβάθμιση και ανάπλασή τους.
    Απόφαση της Επιτροπής ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και μετά την πραγματοποίηση των πρώτων συσκέψεων να έχει μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.
    Οι υπουργοί που συμμετείχαν ήταν οι: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τίνα Μπιρμπίλη, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Παπουτσής, Παύλος Γερουλάνος και οι υφυπουργοί: Νίκος Σηφουνάκης, Σπύρος Βούγιας και Αννα Νταλάρα. [ΕΛ. ΔΕΛ., Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011]

    Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

    Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά «σαφάρι» κατά του παράνομου πάρκινγκ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011  
     
    «Το παρκάρισμα στις θέσεις αυτές δεν είναι διαρκές ή... αιώνιο», λένε εργαζόμενοι στο Δήμο (φωτ. αρχείου) 
    «Μηδενική ανοχή» στο παράνομο παρκάρισμα είναι το μήνυμα που στέλνει ο Δήμος Αθηναίων με σύνθημα «απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους».

    Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά σαφάρι για παράνομα σταθμευμένα οχήματα, καθώς η νέα δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να κάνει σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί είτε αφορά πρόστιμα είτε ακόμα και αφαίρεση πινακίδων. Ηδη εδώ και ένα τετραήμερο, η Δημοτική Αστυνομία αφήνει πάνω σε παρμπρίζ οχημάτων ειδοποιητήρια με τα οποία ενημερώνει τους παραβάτες για τις επιπτώσεις από την καταστρατήγηση της νομοθεσίας για τη στάθμευση και προειδοποιεί για την εφαρμογή όσων ορίζονται για σχετικές παραβάσεις.

    Σε συνεργασία που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αν. Αβραντίνης έθεσε ως προτεραιότητα να αποκτήσει ανάσα ο πεζός, αλλά και κανόνες λειτουργίας η πόλη της Αθήνας. Ετσι, έχει δοθεί εντολή να δραστηριοποιηθεί έντονα η δημοτική αστυνομία στην κατεύθυνση αυτή. Οπως έλεγαν από το επιτελείο Καμίνη, μπαίνει τέλος τόσο στην προεκλογική «χαλαρότητα» όσο και στην χριστουγεννιάτικη «ραστώνη» και από Δευτέρα θα επιχειρηθεί με όλους τους τρόπους να γίνει κατανοητό ότι σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί η κατάσταση με το παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο ή στα σημεία πρόσβασης για αναπήρους, σε πεζοδόμους ή και κοντά στους σηματοδότες.

    Επίσης, θα υπάρξει εντατικοποίηση ενημέρωσης αλλά και, χωρίς φειδώ, επιβολή προστίμων, για παραβάσεις στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Το παρκάρισμα στις θέσεις αυτές δεν είναι διαρκές ή... αιώνιο, έλεγαν χαρακτηριστικά από το Δήμο, αλλά επιτρέπεται για ορισμένες ώρες, ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του Κέντρου που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους... Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στη δέσμευση Καμίνη για μέτρα τα οποία ύστερα πό ένα εξάμηνο στο τιμόνι του δήμου θα δώσουν μια πρώτη εικόνα αλλαγής στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας, με στόχο την επιστροφή των Αθηναίων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης και σε μια Αθήνα που να σέβεται τον κάτοικο αλλά και τον επισκέπτη της.

    Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

    Oι ομορφιές της Aθήνας από το atelier του Σπύρου Bασιλείου

    «Η Αθήνα που αλλάζει» είναι το θέμα του καλλιτεχνικού συλλεκτικού Ημερολογίου για το 2011, που μας έστειλε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το Atelier του Σπύρου Βασιλείου. Στο ατμοσφαιρικό σπίτι - Atelier της Γουέμπστερ 5α, στην Ακρόπολη, στεγάζεται η συλλογή έργων και το αρχείο του Σπύρου Βασιλείου (1903-1985) με πάντα αισθητή την αύρα δημιουργίας του καλλιτέχνη.
    Είναι μια μόνιμη έκθεση, που ανασυνθέτει την καλλιτεχνική διαδρομή του Σπύρου Βασιλείου και στο Πωλητήριο μπορεί κανείς να αποκτήσει λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, κάρτες, αφίσες και βιβλία, όλα εμπνευσμένα από την πλούσια θεματολογία του καλλιτέχνη που έζησε απέναντι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ή στην Αίγινα ή στην Ερέτρια, δεμένος πάντα με την Ελλάδα, όπως και με την οικογένειά του.
    Ευχαριστούμε τις κόρες Δροσούλα, Δήμητρα και εγγονές που κρατούν ζωντανό το έργο του Αθηναιολάτρη «Μπαρμπα-Σπύρου».
    [ΣHMEIΩMATAPIO, Η Καθημερινή, 31/12/2010]