Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Καμίνης: Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα παραλύσει

  • Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα παραλύσει δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, με αφορμή τη συνεδρίαση (για δεύτερη φορά λόγω της καταλήψεως του Δημαρχιακού Μεγάρου από συμβασιούχους) του δημοτικού συμβουλίου σε άλλο χώρο.

    Καμίνης:Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα παραλύσει
     
    «Λυπάμαι που, για δεύτερη φορά, το πρόσφατα εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να συνεδριάσει έξω από το δημαρχιακό μέγαρο προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφαλής και ελεύθερη λειτουργία του. Θέλω να ευχαριστήσω τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Και να καταγγείλω με τον πιο έντονο τρόπο τις παρατάξεις που επέλεξαν την αποχή. Μια αποχή χωρίς προτάσεις, χωρίς προοπτική. Με μόνο αίτημα να παραλύσει ο Δήμος». Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο Δήμος δεν θα παραλύσε και πρόσθεσε:
«Οι πολίτες της Αθήνας έχουν δώσει εντολή στη δημοτική αρχή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Και αυτό κάνουμε. Με τρόπο νόμιμο, δημοκρατικό, διαφανή και υπεύθυνο». Κατηγόρησε δε τον πρώην δήμαρχο , Νικήτα Κακλαμάνη, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του, έχουν λάμψει μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο είτε δια της απουσίας τους είτε, όποτε συμμετέχουν, ψηφίζοντας λευκό σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
«Η παράταξη που βούλιαξε τον Δήμο και διαιώνισε το ζήτημα των συμβασιούχων ας απαντήσει επιτέλους με σαφήνεια: στηρίζει την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου; Ναι ή όχι;
Εύχομαι οι υπόλοιπες παρατάξεις να καταλάβουν γρήγορα ότι στο δημοτικό συμβούλιο μας περιμένει δουλειά σκληρή. Και να επιστρέψουν στις συνεδριάσεις. Μέχρι τότε οι οπαδοί της αδράνειας ας κρατήσουν για τον εαυτό τους τις ύβρεις και τις ειρωνείες που μας απηύθυναν», ανέφερε. [ΕΘΝΟΣ, 30/3/2011]

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται η κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας

Υπό καταάληψη παραμένει για έκτη ημέρα το δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά
Υπό κατάληψη παραμένει για έκτη ημέρα το δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά   
Άκαρπη υπήρξε νέα συνάντηση που είχε την Κυριακή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τους συμβασιούχους του Δήμου, που έχουν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά.

Ο κ. Καμίνης ζήτησε την αποχώρηση των συμβασιούχων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, και πρότεινε να αρχίσει διάλογος εντός της εβδομάδας ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων αρνήθηκαν την πρόταση και συνεχίζουν την κατάληψη.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Έκανα στα σωματεία μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: να καθίσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε ένα πλαίσιο ρύθμισης για τους συμβασιούχους το οποίο θα υποστηρίξουμε και θα προωθήσουμε στην κυβέρνηση. Ζήτησα παράλληλα να αποδώσουν το δημαρχιακό μέγαρο στη δημοτική αρχή προκειμένου αυτή να μπορέσει αύριο σε συνθήκες πλήρους ελευθερίας να συζητήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου.

»Δυστυχώς, τα σωματεία απέρριψαν συνολικά την πρότασή μου. Επέδειξαν μια στάση την οποία με συνδικαλιστικά κριτήρια αδυνατώ να κατανοήσω.

» Εγώ πάντως προσέφερα τη βοήθειά μου. Τα σωματεία προτίμησαν την κατάληψη ενός κτηρίου, αντί της βοήθειας που τους προσέφερε ο δήμαρχος. Αυτό είναι μια επιλογή δική τους. Ο Δήμος θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπηρετώντας τους δημότες».

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Οταν η Αθήνα πάλευε με λάθη, αλλά κοίταζε μόνο μπροστά

  • Του Αλεξανδρου Λαβδα* Η Καθημερινή, Παρασκευή, 25 Mαρτίου 2011
«Aπό τα υψηλά δώματα και τας πλαγιάς και τας κορυφάς των περιπτυγμένων από την πόλιν λόφων, τα οδοντωτά κεντήματα των πολυκατοικιών που πλαισιώνει ο αττικός ουρανός προδίδουν τα νέα χαρακτηριστικά της ζωής των Αθηνών: τας δείχνουν να μην υστερούν εις μίαν εξ απόπτου θέαν έναντι ονομαστών πόλεων ως ο Αγιος Φραγκίσκος ή το Ρίον Ιανέιρον. Ο κρεμαστός σιδηρόδρομος εις το Αμαρούσιον ενθυμίζει τους κρεμαστούς αυτοκινητόδρομους του Λος Αντζελες. Αι ολίγαι αλλά ωραίαι λεωφόροι και αι πολύχρωμοι φωτειναί επιγραφαί της αθηναϊκής εσπέρας δεν υστερούν εις τίποτε από αυτάς των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων» (Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Φοίνιξ, συμπλήρωμα: αρχές δεκαετίας 1960, λήμμα «Αθήναι», Β. Α. Σπανόπουλου.)
Αποτελεί σχεδόν εθνικό χόμπι η καταδίκη της πρώτης οκταετίας του αειμνήστου Καραμανλή για την καταστροφική της επίδραση στην Αθήνα. Η στάση αυτή έχει ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα. Πρώτον, επιρρίπτει τις ευθύνες σε ένα πρόσωπο και αγνοεί τη συλλογική ευθύνη των κατοίκων της πόλης – αρχιτεκτόνων και άλλων πνευματικών ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. Τσαρούχης).
Υστερα, παραβλέπει το γεγονός ότι κατά τη δεκαετία του ’50 τα νέα κτίρια ήταν συχνά αξιόλογα: η ευθύνη των αρχιτεκτόνων δεν σχετίζεται τόσο με το τι έχτισαν, όσο με το πού και στη θέση ποιου κτιρίου το έχτισαν – δηλαδή με τη συμμετοχή τους στην αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης. Τρίτον, βρίσκεται σε αντίθεση με τον ελάχιστο σχολιασμό της ραγδαίας χειροτέρευσης του κτισμένου περιβάλλοντος που επήλθε μετά το 1960 και συνέπεσε με τον όλο και μεγαλύτερο παραγκωνισμό των αρχιτεκτόνων από την οικοδομική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία: πολλά λάθη έγιναν τότε. Αλλά είναι δύσκολο να μη νιώσει κανείς νοσταλγικά, διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Ο δυναμισμός, η διάθεση προόδου (έστω και με λανθασμένες κάποτε αντιλήψεις για το τι συνιστά πρόοδο και το τι είναι «ευρωπαϊκό»), η αίσθηση ότι η Αθήνα κατέχει ισάξια θέση ανάμεσα στις μεγαλουπόλεις του κόσμου ήταν σημεία υγιούς στάσης.
Ολα αυτά είναι στον αντίποδα της κατάστασης που επικρατεί εδώ και τριάντα χρόνια – με μια μικρή ανάπαυλα για τους Ολυμπιακούς. Μια διαστρεβλωμένη αντίληψη «προστασίας του περιβάλλοντος», μας οδήγησε στο τσιμέντωμα του Λεκανοπεδίου με χαμηλά κτίρια. Αφού (κακώς) πρώτα γεμίσαμε το ιστορικό κέντρο με 9ώροφα, τώρα, εκεί που πραγματικά χρειάζονται ψηλά (και όχι μόνο 9 ορόφων) κτίρια με μεγάλους φυτεμένους χώρους ανάμεσά τους (π.χ. λεωφόροι Κηφισιάς, Μεσογείων κ.λπ.), χτίζουμε 4ώροφα με ελάχιστα κενά. Και το κακό δεν σταματά εκεί. Κάθε έργο που θα μπορούσε δώσει μιαν αναπτυξιακή πνοή, κολλάει για χρόνια σε προσφυγές και διαμαρτυρίες κάθε λογής ηχηρών μειοψηφιών.
Στον απέραντο μετα-βιομηχανικό σκουπιδότοπο του Ελαιώνα κάποιοι ανακάλυψαν... βιότοπο. Και το κράτος, αντί να προκηρύξει έναν διεθνή αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό διαγωνισμό, ασχολείται με το αν θα χτιστεί ένα γήπεδο. Καλοδεχούμενο, αλλά είναι το λιγότερο. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, αυτή η τεράστια tabula rasa σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο θα ήταν το όνειρο αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, μια ευκαιρία εισροής τεράστιων ιδιωτικών κεφαλαίων, δημιουργίας τοπόσημων παγκόσμιας εμβέλειας και ουσιαστικού rebranding της πόλης.
Ναι, προ 50 ετών πολλά λάθη γίνονταν, αλλά υπήρχε κίνηση. Τώρα έχουμε πέσει στο τέλμα. Μακάρι να το αντιληφθούμε, πριν βουλιάξουμε ακόμα βαθύτερα μέσα του. Ας ελπίσουμε οι εξελίξεις στο Ελληνικό να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
* Ο κ. Αλέξανδρος Α. Λάβδας είναι διδάκτωρ Νευροβιολογίας (University College London) και ερευνητής Γ΄ (βαθμ επικ. καθηγητή) στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι συμβασιούχοι έχουν εν μέρει δίκιο, αναγνωρίζει ο Γιώργος Καμίνης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κ. Καμίνη με τον Πρόεδρο
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κ. Καμίνη με τον Πρόεδρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έγινε δεκτός ο δήμαρχος Αθηναίων και στη συζήτηση -όπως ήταν αναμενόμενο- κυριάρχησε το θέμα των συμβασιούχων.

Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εν μέρει δίκιο, ωστόσο, εξέφρασε τις ενστάσεις του για την κατάληψη.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω μια συμπεριφορά, η οποία πλήττει και τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς το δημαρχιακό μέγαρο είναι και η έδρα του δημοτικού συμβουλίου» εξήγησε.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για τους εργαζόμενους, λέγοντας: «να δούμε τι θα κάνουμε, έχουν και αυτοί εν μέρει δίκιο, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να προσέξουμε και την πόλη, να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους της. Δεν είμαστε τώρα για καταλήψεις και για τέτοιου είδους ενέργειες.»

Ο κ. Καμίνης έκανε ακόμη λόγο για ένα δήμο σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, με διοικητικό σύστημα αποστεωμένο.

Τόνισε ότι επιθυμεί τη δημιουργία ενός Δήμου, ικανού να συμπαρασταθεί στους πολίτες, οι οποίοι, συμπλήρωσε ότι «βιώνουν μία πάρα πολύ βαθιά κρίση, όχι μόνο στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, αλλά και τις γειτονιές της Πατησίων».

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι η γενιά του διατρέχει τον κίνδυνο να είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά, η οποία παραδίδει την πατρίδα με περισσότερα προβλήματα από ό,τι την παρέλαβε και συνέχισε:

«Για αυτό θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να εμφυσήσουμε αισιοδοξία στα παιδιά, τα οποία έχουν ενθουσιασμό, έχουν δημιουργικότητα και πρέπει να τα βοηθήσουμε να πετάξουν με τα δικά τους φτερά και να παραδώσουμε τελικά και εμείς -μπορούμε να το κάνουμε- καλύτερη την πατρίδα μας από ό,τι την παραλάβαμε.»

«Είναι υποχρέωσή μας» συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι συμβασιούχοι και η κατάληψη του Δημαρχείου

Nαυτεμπορική 
Στο θέμα με τους συμβασιούχους του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι εξακολουθούν να πραγματοποιούν κατάληψη στο Μέγαρο του Δήμου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Ενα από ...

SKAI 
Για 5η ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο Δήμο της Αθήνας από συμβασιούχους, μετά τις άκαρπες συναντήσεις του σωματείου με το δήμαρχο Αθηναίων. Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υποδέχθηκε το Δημοτικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ...

Η Αυγή
Άκαρπη έληξε η συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου και τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων του δήμου, προκειμένου να λήξει η κατάληψη στο δημαρχείο και το αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού. Οι ... 

Η Καθημερινή
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν, με το χάσμα μάλλον αγεφύρωτο μεταξύ τους, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι διατεθειμένος να τροποποιήσει τον νόμο περί προσλήψεων, ...

Έθνος - ‎πριν από 8 ώρες‎
Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις του Δήμου Αθηναίων και των συμβασιούχων που ζητούν μονιμοποίηση, μετά την άκαρπη συνάντηση του Γ. Καμίνη με τους εκπροσώπους των σωματείων. Αμέσως μετά τη συνάντηση, που έγινε με τη μεσολάβηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. ...

Ημερησία 
Χωρίς διαφαινόμενη λύση συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας, από τους συμβασιούχους που ζητούν μονιμοποίηση. Η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους χθες το πρωί με τον Γ. Καμίνη, παρόντος και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ που είχε αναλάβει ...

Ελευθεροτυπία 
Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Μέσα στις συνθήκες πίεσης που δημιουργεί η κατάληψη στον Δήμο Αθηναίων από συμβασιούχους, μικρή χαραμάδα «εκτόνωσης» άνοιξε η συνάντηση που κανόνισαν για σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με τα σωματεία των ...

Η Καθημερινή - ‎23 Μαρ 2011‎
Κατάμεστη χθες η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Στα έδρανα, όμως, δεν κάθονταν δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά καταληψίες συμβασιούχοι, οι οποίοι συζητούσαν για το αβέβαιο μέλλον τους. Αρκετοί από αυτούς διανυκτέρευσαν στο κτίριο και παραμένουν ...

Τα Νέα Οnline - ‎21 Μαρ 2011‎
Ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, λόγω κατάληψης της αίθουσας συνεδριάσεων του από συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, που διαμαρτύρονται για τον προγραμματισμό περίπου 570 προσλήψεων, μέσω ΑΣΕΠ. ... 

Τα Νέα Οnline - ‎21 Μαρ 2011‎
Σε κατάληψη του δημαρχείου του δήμου Αθηναίων προχώρησαν το απόγευμα συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι, μετά την απόφαση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μην αποσύρει από τηνημερήσια διάταξη το θέμα ...

Το Βήμα Online - ‎23 Μαρ 2011‎
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης (στο μέσον) και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος (αριστερά) συζητούν με εκπροσώπους των συμβασιούχων του Δήμου Δεν αποχωρούν οι συμβασιούχοι από το δημαρχείο, καθώς θεωρούν ότι οι δεσμεύσεις του δημάρχου Αθηναίων ... 

Το Βήμα Online - ‎22 Μαρ 2011‎
Πρωτοβουλία για να βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και των συμβασιούχων οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά ανέλαβε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος. Έτσι, στις 10. ...

Έθνος - ‎22 Μαρ 2011‎
Υπό κατάληψη εξακουλουθεί να τελεί το δημαρχείο Αθηνών. Αντίθετα έληξε η κατάληψη του αμαξοστασίου των απορριμματοφόρων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού ...

Έθνος - ‎23 Μαρ 2011‎
Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στον Δήμο Αθηναίων, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου από τους συμβασιούχους που ζητούν μονιμοποίηση. Την ίδια ώρα η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, αφού ο μεν δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ...

Το Βήμα Online - ‎21 Μαρ 2011‎
Υπό κατάληψη τελεί η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων , όπου παραμένουν δεκάδες συμβασιούχοι και εργαζόμενοι , αντιδρώντας στις απολύσεις και ζητώντας παράλληλα να μην προχωρήσει ο δήμος σε προκήρυξη διαγωνισμών για άλλους ...

Έθνος - ‎22 Μαρ 2011‎
Στον ασφυκτικό κλοιό των συμβασιούχων βρίσκεται από χθες ο Δήμος Αθηναίων, καθώς εργαζόμενοι που ζητούν μονιμοποίηση προχώρησαν στην κατάληψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και στο αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων στην ... 

Ελευθεροτυπία - ‎23 Μαρ 2011‎
Άκαρπη απέβη η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, με εκπροσώπους των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων, που έχουν καταλάβει το δημαρχείο της Αθήνας στην Ιερά Οδό. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρόσληψη 570 νέων συμβασιούχων, εκτιμώντας ότι με ...

Nαυτεμπορικη - ‎23 Μαρ 2011‎
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, με εκπροσώπους των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι από προχθές έχουν καταλάβει το δημαρχείο της Αθήνας και το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων στην Ιερά Οδό. ... 

Ελευθεροτυπία - ‎21 Μαρ 2011‎
Κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποιούν συμβασιούχοι, που διέκοψαν την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την πρόσληψη 570 συμβασιούχων. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα ... 

Έθνος - ‎πριν από 21 ώρες‎
Αποδέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, το αίτημα των συμβασιούχων του δήμου να ανασταλεί η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό νέων προσλήψεων. Μάλιστα, για το θέμα αυτό είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρο, ...

Nαυτεμπορικη - ‎23 Μαρ 2011‎
Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, και των συμβασιούχων που έχουν προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας. Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ Οι συμβασιούχοι ... 

Η Καθημερινή - ‎21 Μαρ 2011‎
Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, καθώς δεκάδες συμβασιούχοι σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων, απαιτώντας να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη το θέμα για την πρόσληψη 1.000 ...

MEGA TV
Δεν δόθηκε λύση στο πρόβλημα με τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, παρά τη συνάντηση που είχε ο Γ. Καμίνης με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των εργαζομένων του δήμου ...

Capital.gr - ‎22 Μαρ 2011‎
Παραμένει υπό κατάληψη η αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Αθήνας, από συμβασιούχους, οι οποίοι την Τρίτη αναμένεται να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Τη Δευτέρα εξαιτίας της κατάληψης ακυρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού ...

Η Καθημερινή - ‎23 Μαρ 2011‎
«Ηλία γερά, παρ' τους τα μυαλά», ήταν το σύνθημα των συμβασιούχων που μπούκαραν προχθές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Αίτημα των περίπου τριακοσίων διαδηλωτών είναι η άμεση μονιμοποίησή τους στον δήμο, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. ... 

Ριζοσπάστης 
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν έως την πλήρη δικαίωσή τους είναι οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, οι οποίοι συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα την κατάληψη στο δημαρχείο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη σταθερή και μόνιμη δουλειά και απαιτώντας από τη ...

Reporter.gr - ‎23 Μαρ 2011‎
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με το Δήμαρχο της Αθήνας κ. Καμίνη, με τους συμβασιούχους που πραγματοποιούν κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά, διαμαρτυρόμενοι για τις προκηρύξεις προσλήψεων από το Δήμο Αθηναίων, τη στιγμή που ...

Reporter.gr - ‎22 Μαρ 2011‎
Πως δεν νομοθετεί αυτός, απαντά ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης στους συμβασιούχους, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά από το βράδυ της Δευτέρας. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας κάνουν κατάληψη ...

NovaΣΠΟΡ FM 94.6 - ‎23 Μαρ 2011‎
Τετράωρη (11-3) στάση εργασίας και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου, 27) πραγματοποιούν την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο μεταξύ, νέα συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, έχουν την Τετάρτη οι ...

Το Βήμα Online - ‎21 Μαρ 2011‎
Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του κ. Γ. Καμίνη , ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η κατάληψη των εργαζομένων στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά , με επίκεντρο το ζήτημα των συμβασιούχων, να λάβει ευρύτερες διαστάσεις και να ...

Ημερησία - ‎22 Μαρ 2011‎
Εν μέσω διαμαρτυρόμενων συμβασιούχων που ζητούν μονιμοποίηση, ενδοπαραταξιακών τριβών και ενός αυστηρού νόμου που δεν πρόκειται να αλλάξει βρίσκεται ο Γ. Καμίνης, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά την κατάληψη στο Μέγαρο της Κοτζιά. Χθες ...

Ριζοσπάστης - ‎22 Μαρ 2011‎
Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν είναι οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι από προχτές συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας, απαιτώντας να αποσυρθεί οριστικά ως θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου η προκήρυξη εκατοντάδων ...

Madata.gr - ‎21 Μαρ 2011‎
Στην ακύρωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων προχώρησε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, μετά την κατάληψη της αίθουσας από μερίδα συμβασιούχων του Δήμου που επιδιώκουν την μονιμοποίησή τους. Με δήλωσή του ο Γ. Καμίνης ...

Newsbeast.gr - ‎21 Μαρ 2011‎
Συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας από συμβασιούχους δημοτικούς υπαλλήλους. Όλα άρχισαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, καθώς στην ατζέντα συμπεριλαμβανόταν το θέμα της πρόσληψης νέων εργαζομένων, ...

Newscode.gr 
Σε πολιτικά κίνητρα αποδίδει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τη συνέχιση της κατάληψης του δημαρχείου της Αθήνας από τους συμβασιούχους. Κι αυτό γιατί την ώρα που βρισκόταν σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο αλλά και εκπροσώπους ...

Nooz.gr - ‎21 Μαρ 2011‎
Σε κατάληψη του δημαρχείου του δήμου Αθηναίων προχώρησαν οι συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι, μετά την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μην αποσύρει, για την ώρα, ...

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎23 Μαρ 2011‎
Συναντήθηκα σήμερα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπύρο Παπασπύρο και εκπροσώπους των εργαζομένων στον Δήμο της Αθήνας, προκειμένου να βρούμε μία λύση στο θέμα της κατάληψης του δημαρχείου, αλλά και στο γενικότερο θέμα των συμβασιούχων. ...

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎22 Μαρ 2011‎
Χθες, με δεδομένη την αδιαλλαξία του Δημάρχου Αθηναίων, την άρνησή του να έρθει σε διάλογο με τους εργαζόμενους του Δήμου και την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σωματεία και επιτροπές εργαζομένων, ...

Newscode.gr - ‎23 Μαρ 2011‎
Χωρίς αποτελέσματα έληξε η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΠΟΤΑ και του συντονιστικού οργάνου των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων παρά τη δέσμευση του κ. Καμίνη ότι δεν θα προχωρήσει στον ...

NewsBomb - ‎23 Μαρ 2011‎
Άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση που είχε νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και απολυμένους συμβασιούχους του δήμου. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι θα αποσύρει την επίμαχη διάταξη που αφορά στην ...

Αττική Περιφέρεια - ‎23 Μαρ 2011‎
Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η κατάληψη του δημαρχείου Αθηναίων, που ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα από συμβασιούχους του δήμου. Η κατάσταση έχει καταλήξει σε αδιέξοδο και αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης του δημάρχου Γιώργου Καμίνη με ...

Παρουσία - ‎22 Μαρ 2011‎
Από χθες Δευτέρα 921-3-2011) έχει καταληφθεί το παλιό δημαρχείο Αθηναίων (πλ. Κοτζιά), από συμβασιούχους του Δήμου με τη στήριξη των σωματείων τους. Αφορμή η ενέργεια του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη να εισάγει θέμα στην ημερήσια διάταξη για ...

NewsBomb - ‎22 Μαρ 2011‎
Παραμένουν οι συμβασιούχοι στο Δήμο Αθηναίων, οι οποίοι από προχθές πραγματοποιούν κατάληψη στο δημαρχιακό μέγαρο. Η κατάληψη αποφασίστηκε όταν ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αποφάσισε να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μην αποσύρει το ...

BEST News - ‎23 Μαρ 2011‎
Γενίκευση των καταλήψεων δημαρχείων σε όλη την Ελλάδα με αφορμή αυτή του δημαρχείου Αθηναίων που ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα από τους συναδέλφους τους στην πρωτεύουσα, θα επιχειρήσουν οι συμβασιούχοι.Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ... 

Ανυποχώρητοι οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων

  • Της Ελενας Kαρανατση, Η καθημερινή, Πέμπτη, 24 Mαρτίου 2011
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν, με το χάσμα μάλλον αγεφύρωτο μεταξύ τους, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι διατεθειμένος να τροποποιήσει τον νόμο περί προσλήψεων, θεωρώντας ότι κατά το διάστημα που εφαρμόζεται δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ούτε κατέρρευσαν υπηρεσίες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς σε φωτογραφικές διατάξεις για την πρόσληψη μερίδας εργαζομένων. Εξάλλου, πεποίθηση της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι δεν μπορεί να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εργαζόμενοι που ενδεχομένως να εισήλθαν παλαιότερα στους δήμους στο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων από ανθρώπους που είναι άνεργοι και διεκδικούν θέσεις με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.
Από την άλλη, εκατοντάδες συμβασιούχοι που υπηρετούν κυρίως στην Καθαριότητα και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο συνεχίζουν την κατάληψη του δημαρχείου (ενώ έχουν σταματήσει την κατάληψη στο αμαξοστάσιο του δήμου) παρά τη διαλλακτικότητα που επέδειξε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων.
Επίσης συμβασιούχοι πραγματοποίησαν χθες πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και τετράωρη παναττική στάση εργασίας. Ειδικότερα, ο κ. Καμίνης απεδέχθη την πρόταση των σωματείων και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ -με τους οποίους συναντήθηκε χθες το πρωί- να αποσύρει προσωρινά τη συζήτηση για τον προγραμματισμό προσλήψεων νέου προσωπικού μέχρι να διευθετηθεί συνολικά το θέμα.
«Δυστυχώς ο πρόεδρος ενός από τα σωματεία των εργαζομένων είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου. Οταν το αίτημα των εργαζομένων έχει ικανοποιηθεί, αδυνατώ να καταλάβω με ποια συνδικαλιστικά κριτήρια λαμβάνεται αυτή η απόφαση για συνέχιση της κατάληψης. Φοβάμαι ότι εδράζεται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο κ. Καμίνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου που πρότεινε τη συνέχιση της κατάληψης, κ. Β. Πολυμερόπουλος, εξηγεί στην «Κ» ότι «ναι μεν εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση του δημάρχου να αποσύρει την πρόταση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω διότι επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει, ενώ οι θέσεις συμβασιούχων που προβλέπονται είναι οι μισές από αυτές που πραγματικά χρειάζονται. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να γίνει για την τιμή των όπλων. Να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι είτε με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου είτε με αυξημένη μοριοδότηση».
«Η κατάληψη ήταν αυτή που υποχρέωσε τον δήμαρχο να αντιληφθεί το πρόβλημα των εργαζομένων» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και κάλεσαν τον κ. Καμίνη να συνεργαστεί με τα συλλογικά όργανα προκειμένου να συνδιαμορφώσουν και να καταθέσουν στη Βουλή πρόταση που θα προβλέπει τη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σε αδιέξοδο η συνάντηση Καμίνη - συμβασιούχων

  • Άκαρπη απέβη η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, με εκπροσώπους των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων, που έχουν καταλάβει το δημαρχείο της Αθήνας και το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων στην Ιερά Οδό.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην  πρόσληψη 570 νέων συμβασιούχων, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν προβλέπεται αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και επομένως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, την ώρα μάλιστα που εκκρεμούν σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε να αποσύρει το θέμα πρόσληψης νέων συμβασιούχων από τη διάταξη του συμβουλίου και να λήξει η κατάληψη σε δήμο και αμαξοστάσιο αλλά η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή.
Το συντονιστικό όργανο των σωματείων των εργαζομένων στον δήμο, πρόκειται να συνεδριάσει στις 14.30, προκειμένου να καθορισθεί η περαιτέρω πορεία της διαμαρτυρίας.
Εν τω μεταξύ η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, ενώ τα σωματεία των εργαζομένων στο δήμο προγραμματίζουν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς τον τελευταίο λόγο στις όποιες αποφάσεις έχει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή τους συνέλευση τα σωματεία αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στις 11:30 σήμερα στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι από τους 2.500 συμβασιούχους του δήμου έχουν εισπράξει την άρνηση από τον υπουργό Εσωτερικών στο αίτημα για ρύθμιση με την οποία θα πριμοδοτούνται έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Γ. Καμίνης προς συμβασιούχους: «Δεν νομοθετώ εγώ»

  • Υπό κατάληψη το δημαρχείο από εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  22/3/2011
Γ. Καμίνης προς συμβασιούχους: «Δεν νομοθετώ εγώ»
Φωτ.αρχείου: Κινητοποίηση εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων (22/2/2011)


«Δεν νομοθετώ εγώ» απαντά ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης στους συμβασιούχους, οι οποίοι από το βράδυ της Δευτέρας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά.

Παράλληλα, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας πραγματοποιούν κατάληψη και στο αμαξοστάσιο του Δήμου, επί της Ιεράς Οδού, με αποτέλεσμα να επανέρχεται ο κίνδυνος συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν ευθύνεται για το θέμα των συμβασιούχων και ότι ο δήμος δεν μπορεί να ανανεώσει συμβάσεις που έχουν λήξει.  Έστρεψε, μάλιστα, τα βέλη του κατά του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκου, κατηγορώντας τον ότι «πρωτοστατεί στην όλη διαδικασία».

Από την πλευρά τους, οι συμβασιούχοι ζητούν από τον κ. Καμίνη και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση και να ζητήσουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων, Βασίλη Πολυμερόπουλο, οι πρόεδροι των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων συναντήθηκαν με τον δήμαρχο και του ζήτησαν να αποσύρει οριστικά το θέμα πρόσληψης νέου προσωπικού από την ημερήσια διάταξη, αλλά «ο δήμαρχος προτίμησε να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη».

Ο κ. Καμίνης, ωστόσο, από την πλευρά του, επιμένει ότι πρέπει «να επικρατήσει η λογική».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως έλεγαν από το επιτελείο του, δεν έχει περιθώρια παρέμβασης στο θέμα των συμβασιούχων, μιας και δεσμεύεται από τη νομοθεσία, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση συμβάσεων και οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Ο κ. Καμίνης θα έβλεπε θετικά μια ρύθμιση που θα μοριοδοτούσε την εργασιακή εμπειρία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Γ.Καμίνη και των συμβασιούχων φούντωσε για τα καλά. Για αδιαλλαξία κατηγορούν τον δήμαρχο Αθηναίων τα σωματεία του Δήμου, καταγγέλλοντας την «εμμονή του να συζητήσει το θέμα της "πρόσληψης 900 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου -8 μήνες"» στο δημοτικό συμβούλιο και την άρνησή του να επιτρέψει την είσοδο στους εργαζόμενους.

Ο κ. Καμίνης εξαπέλυσε πυρά, με αφορμή την «αναγκαστική ματαίωση της διεξαγωγής της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου» και κατηγόρησε τους συμβασιούχους που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους ότι διαμόρφωσαν «συνθήκες εκβιασμού και εκφοβισμού».

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι η ομάδα συμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου «μπήκαν σήμερα με τη βία στο δημαρχείο, προπηλακίζοντας συναδέλφους τους στην είσοδο και κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου». Τους εγκαλεί επίσης γιατί όλες οι προσπάθειες να βρεθεί κάποια συνεννόηση ώστε να ξεκινήσει η συνεδρίαση «συνάντησαν την αδιαλλαξία των εκπροσώπων των συμβασιούχων».

Με δήλωσή του καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο όλες τις ενέργειες που εμποδίζουν τη λειτουργία των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του Δήμου μας».

Μιλώντας στον Βήμα 995 το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων δήλωσε: «Κινδυνεύουν να απολυθούν 2.500 υπάλληλοι, λόγω Μνημονίου». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθούν άλλοι, χωρίς να δοθεί προτεραιότητα στους συναδέλφους που δουλεύουν ήδη για 8 χρόνια.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συμβασιούχων εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση (παράταξη του ΚΚΕ), η Ανοιχτή Πόλη (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επεσήμαναν ότι στηρίζουν την απόφασή τους για κατάληψη του Δημαρχείου μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην αποσύρει την προκήρυξη νέων θέσεων συμβασιούχων τη στιγμή που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Π. Κωνσταντίνου.

Αίτημα όλων των εργαζόμενων του Δήμου Αθηναίων, όπως σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία του Δήμου, είναι η απόσυρση του θέματος της πρόσληψης νέων συμβασιούχων , η παραμονή των υπαρχόντων συμβασιούχων στην εργασία, η παρέμβαση στην κυβέρνηση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει την τακτοποίηση των ήδη εργαζόμενων συμβασιούχων.

«Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος πρέπει να θεωρείται βέβαιο η ακόμη δυναμικότερη παρέμβαση όλων των εργαζομένων διότι ουδείς έχει το δικαίωμα να πετάει στο δρόμο ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο Δήμο για οκτώ ή εννέα συνεχόμενα χρόνια», είχαν επισημάνει σε ανακοίνωσή τους.

Γ. Καμίνης: Δεν θα προκήρυσσα νέες θέσεις εργασίας

Τον προγραμματισμό των δημοτικών αρχών σχετικά με το προσωπικό του δήμου ώστε «να μείνει η πόλη καθαρή» αφορούσε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργος Καμίνη. Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο Γ. Καμίνης υποστήριξε ότι δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας.
 

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναβληθεί η χθεσινή συνεδρίαση, τονίζοντας ότι δεν γίνεται δημοτικό συμβούλιο με τον πιστόλι στον κρόταφο, σε συνθήκες εκβιασμού και εκφοβισμού.

Χαρακτήρισε αίσχος το καθεστώς εργασίας των συμβασιούχων στον δήμο Αθηναίων, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό. Πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν λήξει και ότι παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές διαταγές, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν απολύει κανέναν.
Όσον αφορά στο καθεστώς προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ανέφερε ότι ο νόμος δίνει κάποια μόρια σε όσους έχουν προϋπηρεσία αλλά μοριοδοτεί και τους ανέργους. Τόνισε ότι είναι πολιτικά δίπλα στους εργαζομένους σχετικά με την αύξηση των μορίων για την πρόσληψή τους, ενώ πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη αναγνωρίσει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπό κατάληψη το δημαρχείο της Αθήνας

Κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποιούν συμβασιούχοι, που διέκοψαν την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την πρόσληψη 570 συμβασιούχων.
Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα της πρόσληψης 570 εργαζόμενων στον δήμο, μέσω ΑΣΕΠ. Οι περισσότεροι από τους 2.500 συμβασιούχους του δήμου αντιδρούν, καθώς δεν προβλέπεται αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και επομένως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Εν τω μεταξύ, εισέπραξαν και νέα άρνηση από τον υπουργό Εσωτερικών στο αίτημα για ρύθμιση με την οποία θα πριμοδοτούνται έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων.
Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επέμεινε να παραμείνει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της και να αναβληθεί η συνεδρίαση. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι συμβασιούχοι προχώρησαν στην κατάληψη, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στηρίζουν το αίτημα των συμβασιούχων για την απόσυρση του θέματος.
"Ο δήμαρχος αποφάσισε την ακύρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, να μην αποσύρει τώρα το θέμα από την ημερήσια διάταξη και ενδιάμεσα να γίνει διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων στον δήμο για το τι μέλει γενέσθαι", δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον δήμο Αθηναίων, Βασίλης Πολυμερόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
Γ. Καμίνης: Δεν θα προκήρυσσα νέες θέσεις εργασίας

Δ. Αθηναίων: μαχαίρι 70% στα έργα, σκέψεις για μεγαλύτερο δανεισμό

  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γεμάτος μηδενικές προβλέψεις εξόδων για σειρά έργων και παρεμβάσεων αναμένεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2011, που είναι συρρικνωμένος ουσιαστικά κατά περίπου 20% σε σχέση με εκείνον του 2010. 


Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, αλλά η ψήφισή του θα γίνει στο τέλος του μήνα. Διαμορφώνει μια εικόνα για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής· τα προηγούμενα χρόνια, η τότε αντιπολίτευση και νυν πλειοψηφία τον χαρακτήριζε «φουσκωμένο» και κατήγγελλε ότι μένει σε μεγάλο βαθμό ανεκτέλεστος. Βάσει των βασικών του προβλέψεων, η δημοτική αρχή Καμίνη:

* Σκοπεύει να ξοδέψει (και να εισπράξει) 899,3 εκατ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 η πρόβλεψη μετά τις αλλεπάλληλες διαμορφώσεις ήταν 990,7.

* Εάν η διαφορά προέκυπτε μόνο από τα παραπάνω νούμερα θα μιλούσαμε για μείωση 10%, η οποία όμως σχεδόν διπλασιάζεται εάν ληφθεί υπόψη ότι ο δήμος αναλαμβάνει τη διανομή και των κάθε μορφής προνοιακών επιδομάτων (τυφλών, αναπήρων, νεφροπαθών, απόρων κ.λπ.). Τα επιδόματα αυτά διένειμαν έως πέρυσι οι νομαρχίες και τώρα τα ανέλαβαν οι δήμοι λόγω «Καλλικράτη». Το συνολικό κόστος για τα επιδόματα αγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ.

* Λόγω της παραπάνω διαφοράς ανεβαίνουν κατακόρυφα (από 10,4 εκατ. σε 95) τα έξοδα στον τομέα Πολιτισμός-Αθλητισμός-Κοινωνική Πρόνοια.

* Ο τομέας Καθαριότητα-Ηλεκτρολογικά-Μηχανολογικά μειώνεται κατά 11,3%, από τα 157,3 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 138,9 φέτος. Εκεί όμως που γίνεται κανονική σφαγή είναι στα τεχνικά έργα που πέφτουν κατά 70%, από τα 105,9 εκατ. ευρώ στα 31,6.

* Αντιθέτως, διόλου δεν επηρεάζεται ο προϋπολογισμός εξόδων για εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού, που ανεβαίνει μάλιστα από τα 15 στα 15,8 εκατ. ευρώ. Ανεπηρέαστες μένουν επίσης οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για αγορές παγίων (120 εκατ. ευρώ), καθώς αφορούν ακίνητα που έχουν δεσμευθεί για απαλλοτρίωση και εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των αποφάσεων εάν δεν γίνονταν οι αντίστοιχες εγγραφές -έστω και «εικονικά».

* Μειώσεις προβλέπονται στα έξοδα δημόσιου φωτισμού (από 6,8 εκατ. στα 4,5) και τηλεφωνίας (από 2,65 στο 1,5 εκατ.), ενώ αυξάνονται κατά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ.) τα έξοδα για μισθώματα ακινήτων επειδή ο δήμος αναλαμβάνει να πληρώνει τα ενοίκια κάποιων σχολείων και του ΚΕΠ στο Σύνταγμα (368.000 ευρώ).

* Μηδενικές είναι οι προβλέψεις εξόδων σε σειρά μεγάλων και μικρών έργων που είχαν εξαγγελθεί (Σεράφειο 6,5 εκατ., Διπλή Ανάπλαση 2,65 εκατ.) ή θεωρούνται αναμενόμενα, όπως οι επισκευές, βελτιώσεις, ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις σε πολλά σχολικά κτίρια, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και πλατείες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Χρήματα υπάρχουν μόνο για την ανάπλαση με βιοκλιματικά στοιχεία των πλατειών Μεσολογγίου, Αγίου Θωμά και Αθανασίου Διάκου.

* Αιματηρές οικονομίες περιγράφονται στον Τομέα Πρασίνου, του οποίου τα έξοδα πέφτουν από τα 6,2 στα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλους τους τομείς κόβονται οι προβλέψεις για εκτέλεση μελετών και για τεράστιο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με διάφορα αντικείμενα.

* Ως προς τα έσοδα, προβλέπεται μείωση των διαφόρων μορφών κρατικών επιχορηγήσεων ακόμη και στα πρόστιμα του ΚΟΚ (από 19,6 εκατ. στα 10,6) αλλά και στα έσοδα από τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί για τα διάφορα δικαιολογητικά τους (μείωση από τα 5,8 στα 4,8 εκατ. ευρώ).

Μια πρώτη συζήτηση για τα παραπάνω στοιχεία θα γίνει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης θα θέσει και το θέμα της δικαστικής αξίωσης 38 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Αναμένεται επίσης συζήτηση για τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις των σχολείων, τις περικοπές στον «9,84», το μέλλον των συμβασιούχων που ετοιμάζουν κινητοποίηση, την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, το υπόγειο πάρκινγκ στο Α' Νεκροταφείο κ.ά.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Καθαρή, φωτισμένη και ασφαλής Αθήνα οι στόχοι του Γ.Καμίνη


Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
«Να κάνω την πόλη καθαρή, να την έχω φωτισμένη και στο μέτρο του δυνατού να την κρατάω ασφαλή». Αυτοί είναι οι στόχοι που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στο BHMAgazino. O Γιώργος Καμίνης μίλησε στη συνέντευξή του για τα πρώτα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της θητείας του: Για τους 300 απεργούς πείνας της Υπατίας («Το θέμα δεν έπρεπε να φτάσει εκεί που έφτασε» δηλώνει), καθώς και για την θέση του στο μεταναστευτικό. «Δεν ενδίδω στον λαϊκισμό του "νομιμοποίηση όλων των μεταναστών"» λέει. Ο κ. Καμίνης μιλά για τον σταθμό 9.84, λέγοντας ότι «εννέα και κάτι εκατομμύρια ήταν μόνο οι μισθοί!».  «Ο σταθμός πρέπει να επιβιώσει» τονίζει «και δεν έχει την πολυτέλεια ο δήμος να τον προικοδοτεί με εκατομμύρια». Σχετικά με τους στόχους της θητείας του, ο Γ.Καμίνης λέει: «Σκοπεύουμε να έχουμε απελευθέρωση των δημόσιων χώρων και θα προωθήσουμε ριζικά το θέμα της ανακύκλωσης και της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών». Μιλώντας για τους φόβους του, ο κ. Καμίνης δηλώνει ότι το μόνο που φοβάται είναι «ένας μεγάλος σεισμός». «Δεν θεωρώ ότι ελέγχω οτιδήποτε περιέχει το ανθρώπινο στοιχείο, αλλά το περιμένω να έρθει στο πλαίσιο της πολιτικής, οπότε δεν το φοβάμαι και λέω ότι θα το αντιμετωπίσω» τονίζει.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εφικτή η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου έως το 2014

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ημερίδας του υπουργείου Περιβάλλοντος
Έως το 2014 είναι εφικτό να υλοποιηθεί η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 180 εκατ. ευρώ.
 
Η ομάδα των μελετητών, υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ, Πάνο Τουρνικιώτη, έχει ολοκληρώσει το σύνολο τις μελέτες για τις επιπτώσεις του έργου και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που θα αναλάβει την προκήρυξη του διεθνή διαγωνισμού. 

Την υλοποίηση θα αναλάβει ξεχωριστός φορέας με επικεφαλής την ΤΡΑΜ ΑΕ. 

Τα σχέδια για την πεζοδρόμηση προβλέπουν τη δημιουργία μίας γραμμικής "πλατείας", που θα ξεκινά στο Σύνταγμα και θα φτάνει στην Ομόνοια και θα διακόπτεται μόνο στις οδούς Αμερικής και Εμμ. Μπενάκη. Η κίνηση των οχημάτων από τη Συγγρού θα εκτρέπεται προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας. 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και πιλοτική έρευνα για την αναβάθμιση της περιοχής του Γερανίου και τα σχέδια για την ανασυγκρότηση των περιοχών από την πλατεία Βάθη έως τα Άνω και Κάτω Πατήσια.

Μέτρα για να σπάσουν τα «άβατα» της Αθήνας εισηγείται ο Γ. Καμίνης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης των σχεδίων για τη διπλή ανάπλαση
Στην παροχή κινήτρων για την επιστροφή των Αθηναίων στο κέντρο της πόλης και τη μετατροπή κλειστών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες προσανατολίζεται ο δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ότι η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως τα παραπάνω, είναι αναγκαία, καθώς «η κρίση της πρωτεύουσας έχει χαρακτηριστικά έκτακτης ανάγκης».


"Η κρίση αυτή δεν πλήττει μόνο το ιστορικό κέντρο αλλά επεκτείνεται και εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες γειτονιές της πόλης. Απειλείται η κοινωνική παράδοση της Αθήνας. Βαθαίνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Ορισμένα ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας μετατρέπονται σε άβατα", σημείωσε.
Ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενταφιασμού των σχεδίων για τη διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό, δεδομένου ότι "αυτή τη στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα". Υπογράμμισε ότι θα κληθούμε να πάρουμε μια απόφαση δύσκολη γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο".

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μεγάλα έργα χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Όσον αφορά στην αναβάθμιση του κέντρου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρόθεση των δημοτικών αρχών είναι να εκμεταλλευτεί ακίνητα που είτε είναι στην ιδιοκτησία του είτε ανήκουν σε ιδιώτες προκειμένου να δοθούν σε νέα ζευγάρια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο κέντρο δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο και ανέφερε ότι σχεδιάζει τη δημιουργία κινητών μονάδων που θα μοιράζουν προγραμματισμένα συσσίτια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα είπε πως "πολιτική μας πρέπει να αποσκοπεί στην κοινωνική ενσωμάτωση όλων όσων εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας". Τάχθηκε υπέρ της καταγραφής και πιστοποίησης των μεταναστών, σημειώνοντας ότι όσοι είναι παράνομοι θα πρέπει  να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Απαντώντας  σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Περιβάλλοντος,  Κώστα Καρτάλη, σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ο Γ. Καμίνης είπε ότι ο δήμος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και ζήτησε συνεργασία.