Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ανθρωποκυνηγητό για τις επιθέσεις κατά μεταναστών


Περιπολίες για εντοπισμό των δραστών
  • Του Κωστα Oνισενκο, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/8/2012

Διευρύνεται ο κύκλος ερευνών των αστυνομικών και εντατικοποιούνται οι περιπολίες με στόχο τη σύλληψη ατόμων που πραγματοποιούν «τυφλές επιθέσεις» κατά αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, όπως το Περιστέρι, η Νίκαια κ.α. Καταθέσεις δύο νεαρών μεταναστών που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες στη φονική επίθεση που δέχθηκε ο 20χρονος Ιρακινός, κάνουν λόγο για μηχανοκίνητη ομάδα ατόμων που προσπάθησαν να επιτεθούν και στους ίδιους «έτσι, χωρίς λόγο». Ολες οι ενδείξεις κατατείνουν στα χαρακτηριστικά μιας ωμής ρατσιστικής πράξης, ωστόσο, όπως λένε στην «Κ» αξιόπιστες πηγές, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να οδηγούν στην ταυτότητα των θυτών.

Ο Αύγουστος της Αθήνας



Ενας ποδηλάτης απολαμβάνει την ερημιά της λεωφόρου Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Πίσω από την επιφανειακή γαλήνη της «άδειας πόλης» πολλά και σημαντικά συνέβαιναν στο σώμα της αυγουστιάτικης Αθήνας, που θα τα συναντήσουμε μπροστά μας.


Ο διπλά παράξενος Αύγουστος της Αθήνας

  • Του Δημητρη Pηγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/8/2012

Απόψε το βράδυ εκπνέει η κατ’ εξοχήν πιο «άδεια» εβδομάδα της Αθήνας. Αν την περάσατε στα όρια του Λεκανοπεδίου και δεν την «εκμεταλλευτήκατε» επαρκώς, λυπάμαι: από το μεσημέρι στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών θα σχηματίζονται οι πρώτες ουρές. Το λιμάνι του Πειραιά, όταν θα καταφθάνουν τρία και τέσσερα πλοία μαζί, θα είναι μια κόλαση. Χιλιάδες επιβάτες θα συνωστίζονται στις αποβάθρες του ηλεκτρικού και στην πιάτσα των ταξί. Από αύριο θα τους συναντήσετε ξανά στις γνωστές τοποθεσίες: στο ασανσέρ (που συνηθίσατε να βρίσκεται στον δικό σας όροφο επειδή ήσασταν ο μόνος που το χρησιμοποιούσε), στο σούπερ μάρκετ, στη βόλτα με τον σκύλο, στα βαγόνια του μετρό. Πριν κοιμηθείτε, ρίξτε μια τελευταία ματιά από το μπαλκόνι σας. Και αποχαιρετήστε, όσο μελαγχολικά θέλετε, το θέαμα των άδειων θέσεων στάθμευσης. Απόψε είναι το τελευταίο βράδυ που ο μύθος της αυγουστιάτικης Αθήνας έχει κάποιο νόημα.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα


Οι ξένοι τουρίστες απολαμβάνουν την άδεια Αθήνα

Οι ξένοι τουρίστες απολαμβάνουν την άδεια Αθήνα



Άδεια η Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο

  • Στο κέντρο της Αθήνας, τον Δεκαπενταύγουστο. Στιγμιότυπα από την πρωτεύουσα σε μια παραδοσιακά ήσυχη ημέρα.

Μόλις 90 δευτερόλεπτα χρειάστηκε στις 10 το πρωί σήμερα, 15 Αυγούστου, για να διασχίσουμε την οδό Ακαδημίας από την αρχή της, στην Πλατεία Κάνιγγος, μέχρι το τέρμα της που οδηγεί στην είσοδο της Βουλής από την οδό Βασ. Σοφίας, με μια ταχύτητα περίπου 45 χιλιομέτρων και χωρίς να συναντήσουμε κόκκινο σηματοδότη. Το ίδιο και το μεσημέρι. Όταν για την ίδια απόσταση χρειαζόμαστε το λιγότερο 10 λεπτά σε ώρα αιχμής μια καθημερινή ημέρα του χειμώνα, καθώς το μποτιλιάρισμα είναι, σχεδόν καθημερινά, έντονο. Την εικόνα αυτή αντικρίσαμε σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας σε μικρή βόλτα που κάναμε, σε μια από τις παραδοσιακά πιο ήσυχες ημέρες του χρόνου για την Αθήνα.