- Παναγιώτης Τουρνικιώτης* Η Καθημερινή, Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010
Ο αιώνας που ζούμε έφερε πολλές αλλαγές στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική διάσταση του χώρου, που εκφράστηκαν δυναμικά στο κέντρο της Αθήνας. Οι αιτίες των αλλαγών αυτών είναι βαθιές και οι περισσότερες είναι δύσκολα αναστρέψιμες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην πόλη των παιδικών μας χρόνων. Μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε στη σημερινή πρωτεύουσα μια νέα σχέση των πολιτών με το αστικό περιβάλλον τους. Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να αλλάξει με συντονισμένες παρεμβάσεις που θα είναι μικρές και μεγάλες, για να έχουν ορατά αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια.
Μέσα από τη συνολική αυτή προσέγγιση διαμορφώθηκε η πρόταση του σχεδιασμού ενός πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού δακτύλιου που θα δίνει την προτεραιότητα στον πεζό και θα αρθρώνει τις σημαντικές πορείες με τις μεγάλες πλατείες και τα ξεχωριστά κτίρια που σημαδεύουν την ταυτότητά του. Σε αυτό τον γραμμικό πυκνωτή θα ενταθεί η συνάντηση των ανθρώπων με τις καθημερινές δραστηριότητες του εμπορίου και της αναψυχής, φέρνοντας μια νέα ζωντάνια στο κέντρο της πόλης.
Στο επίκεντρο της καταλυτικής αυτής παρέμβασης τοποθετείται η οδός Πανεπιστημίου, αλλά ο δακτύλιος αρχίζει από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και συνεχίζει στη λεωφόρο Αμαλίας για να καταλήξει στην οδό Πατησίων, συνδέοντας το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό και το Πεδίον του Αρεως.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ολόκληρη τη ζώνη ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου. Η ενοποίηση της τριλογίας του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στον άξονα της Κοραή, αναδεικνύει μια μητροπολιτική συνάντηση που έχει πνευματικό, πολιτικό και ιστορικό χαρακτήρα. Η γραμμική πορεία καταλήγει στην πλατεία της Ομόνοιας, στην οποία συνοψίζεται η αστική συμπύκνωση των μοντέρνων χρόνων. Αυτό το επίκεντρο δεν θα είναι πια «κόμβος» αλλά πραγματική πλατεία, με την πεζοδρόμηση της επιφάνειας που εκτείνεται από την Πατησίων ώς την 3ης Σεπτεμβρίου.
Η παρέμβαση στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας από το κέντρο της πόλης με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας. Ο σκοπός είναι όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στον κέντρο μόνο όταν στοχεύουν σε αυτό. Η ραχοκοκαλιά του πυκνωτή θα είναι μια γραμμή του τραμ που θα κινείται από την Αμαλίας στην Πανεπιστημίου και την Πατησίων και θα αναλάβει τον κυκλοφοριακό φόρτο.
Με την ολοκληρωμένη αυτή διαχείριση της κυκλοφορίας των πεζών σε συγκρατημένη απόσταση από τα αυτοκίνητα και τις συγκοινωνίες ανακτάται η λειτουργική και η συμβολική δομή του αρχικού σχεδίου της Αθήνας, που ήταν βασισμένο σε πλατείες και βουλεβάρτα. Η πόλη μπορεί να γίνει αντάξια του παρελθόντος που επικαλείται στα νεώτερα χρόνια της, όπως αρμόζει στο κέντρο μιας πρωτεύουσας που συγκεντρώνει ιστορία και πολιτισμό στον σύγχρονο ιστό της πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας.
Για να νιώθουμε την πόλη αυτή «δική μας», πρέπει να διατηρεί τα ίχνη της συνέχειας, που θυμόμαστε από παιδιά, και να αλλάζει δυναμικά σε μια κατεύθυνση που αποβλέπει στη κοινωνική, οικονομική και αισθητική ποιότητα του δημόσιου χώρου της. Με άξονα τη νέα Πανεπιστημίου και την πλατεία της Ομόνοιας, το κέντρο της Αθήνας μπορεί να γίνει η πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης, στο εμπορικό πρωί και στο βράδυ του ελεύθερου χρόνου.
* Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης είναι αρχιτέκτων.
Κάποτε η Αθήνα ήταν η πόλη μας. Αραγε εξακολουθεί να είναι ή έχει γίνει ένα παζάρι ποικίλων εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων που προσπαθούν να μας επιβληθούν με την επίκληση ανθρωπίνων και άλλων δικαιωμάτων που προστατεύονται από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και από τον... Αλλάχ;;;
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
Το κέντρο επιστρέφει
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου