Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η επόμενη μέρα της Αθήνας


  • Tου Δημητρη Ρηγοπουλου, Η Καθημερινή, 6/1/2012

Εχει δει η Αθήνα τον πάτο του βαρελιού; Κανείς δεν ξέρει. Ολα θα εξαρτηθούν από τη μεγαλύτερη εικόνα, εν προκειμένω της χώρας. Γιατί όσο και τα πράγματα να είναι δύσκολα, επιβιώνουν ακόμα φέτες κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας φαινομενικά αλώβητες από το τέρας της κρίσης. Στα καφέ και στα μπαρ της πλατείας Καρύτση και της πλατείας Αγίας Ειρήνης δυσκολεύεσαι να βρεις ελεύθερο τραπέζι, το ίδιο και στα εστιατόρια της οδού Απόλλωνος με κινέζικη και ινδική κουζίνα. Στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος άνοιξε πρόσφατα ένα μεγάλο, επιβλητικό κατάστημα από γνωστή αλυσίδα αθλητικών ειδών. Στο κέντρο βλέπεις σποραδικά νέες εμπορικές προσπάθειες που, επειδή ακριβώς πραγματοποιούνται σε πρωτοφανείς συνθήκες, εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά ρίσκου. Σε ένα μεγάλο ποσοστό πρόκειται για επιχειρήσεις εστίασης (καφέ ή εστιατόρια) ποντάροντας πιθανότατα στην ακατάβλητη έλξη του Ελληνα για καφέ και μπλα μπλα με φίλους.


Θα πρέπει να στεναχωριόμαστε;
Η οικονομική κρίση θα αλλάξει την Ελλάδα με τρόπο απρόβλεπτο. Η Αθήνα, ως το διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της χώρας, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Η κρίση της Αθήνας προηγήθηκε της κρίσης της χώρας, όπως ένας μακρινός κεραυνός μάς προειδοποιεί για την καταιγίδα που πλησιάζει. Τώρα που τα δύο σκοτεινά κύματα ενώθηκαν και έγιναν ένα, δεν ξέρω αν έχει πολύ νόημα να θρηνούμε αυτό που πεθαίνει. Το κάνουν μια χαρά πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Για παράδειγμα, η οδός Αιόλου έτσι όπως την ξέραμε, ως έναν εμπορικό δρόμο μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, μάλλον θα σβήσει. Το ίδιο ίσως συμβεί σε όλο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα το αντικαταστήσει.
Εξάλλου οι ανακατατάξεις είναι ήδη δραματικές. Ανθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών εξαφανίζονται από τον χάρτη. Αυτός ο κύκλος αργά ή γρήγορα θα κλείσει. Νέες ιδέες θα ανθήσουν ξανά (συμβαίνει ήδη), λιγότερο τσακισμένοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Και τότε μια νέα Αθήνα θα αναδυθεί, αυτή είναι η ιστορία των πόλεων. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι να ξημερώσουν εκείνες οι μέρες, όλοι θα έχουμε γίνει λίγο σοφότεροι για να μην επιτρέψουμε να συμβούν τα ίδια λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου