Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κίνδυνος εορτών με σκουπίδια στην Αθήνα


[Του Γιαννη Eλαφρου, Η Καθημερινή, 13/12/2012]. 
Ανάβουν τα αίματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων στη διαγραφή από τις καταστάσεις πληρωμών του Δημοσίου εκατοντάδων υπαλλήλων, που ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί προκήρυξε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο. Καθώς όμως για το Σαββατοκύριακο έχει προκηρυχθεί αποχή από όλες τις εργασίες και έχει αποφασιστεί την επόμενη Δευτέρα - Τρίτη (17-18/12) νέα 48ωρη, ενώ την Τετάρτη 19/12 θα υπάρχει συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, πρόκειται στην ουσία για μια εβδομαδιαία απεργία. Η απειλή εορτασμού των Χριστουγέννων με «στολισμό» της πόλης από βουνά σκουπιδιών είναι ισχυρή.

Η χθεσινή πορεία των εργαζομένων στους δήμους σημαδεύτηκε από επεισόδια περιορισμένης έντασης. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πετώντας σκουπίδια έξω από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οταν έφτασε η πορεία στη Βουλή και καθώς υπήρχε αστυνομικός φραγμός μπροστά στα λουλουδάδικα, οι διαδηλωτές αιφνιδίασαν την Αστυνομία και, ρίχνοντας κάτω δύο σειρές κιγκλιδωμάτων, βρέθηκαν στον περίβολο του Κοινοβουλίου. Διμοιρίες των ΜΑΤ έτρεξαν στο σημείο και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ παρέμειναν μέχρι να εξέλθει η αντιπροσωπεία τους από τη Βουλή. Μετά, κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Επικούρησης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΑΕΔΥ) στη Φιλελλήνων, όπου παρευρισκόταν στο πλαίσιο εγκαινίων ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απέκλεισαν την είσοδο και τον υπουργό για πάνω από μισή ώρα.
  • Στο δημαρχείο
«Θα μας βρίσκουν παντού μπροστά στους. Θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ικμάδα της δύναμής μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο του ΤΑΕΔΥ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος. Το χθεσινό «αντάρτικο» της ΠΟΕ-ΟΤΑ ολοκληρώθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη με τον επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράινχεμπαχ. Λόγω φόβου επεισοδίων η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άλλο χώρο.
Την εικόνα αναταραχής στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενίσχυσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή που πραγματοποίησαν επίσης χθες δήμαρχοι της χώρας, ύστερα από κάλεσμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Οι δήμαρχοι διεκδικούν την άρση των ρυθμίσεων «που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τους προέδρους, της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη. «Το μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση είναι φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα ζητήσει την επίσπευση της τοποθέτησης των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, ενώ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν και επίσημα τα ποσά που θα εκταμιευτούν στους δήμους της χώρας μέχρι τέλος του έτους. Συγκεκριμένα το υπόλοιπο των παρακρατηθέντων 2012, ποσό 109 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ, ποσό 199 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΔΕ ζητεί «να εκταμιευτούν όλα τα ανωτέρω ποσά εντός του 2012, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου