Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ο Μάριος Στρόφαλης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, μιλά στο in.gr

Ο Μάριος Στρόφαλης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, μιλά στο in.gr για τα σχέδια του για την επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών, για το τρίπτυχο «πολιτισμός-τουρισμός-περιβάλλον» ως μέθοδο βελτίωσης της Αθήνας και την οικονομική αναβάθμιση της πρωτεύουσας.

-Πώς μπορούν τα Αθηναϊκά Πολιτιστικά δίκτυα να συνδράμουν στην αισθητική αλλά και οικονομική αναβάθμιση της Αθήνας;

Tα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα δημιουργήθηκαν μέσα από την ανάγκη της αναθεώρησης της σημερινής πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και των σύγχρονων πολιτισμικών αξιών της Αθήνας που σχεδόν καθορίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η Αθήνα περνάει μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές κρίσεις όλων των εποχών. Διαφορετικοί πολιτισμοί από 3 ηπείρους προσπαθούν να συνυπάρξουν χωρίς επιτυχία. Οι εντάσεις αυξάνονται και κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλον. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, δημιουργοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες που σχηματίζουν τα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα βάζουν το λιθάρι τους για να ξεκινήσει η δημιουργική κοινωνική συμμετοχή που είναι η εγγύηση για την ανασύνθεση της αισθητικής εικόνας της Αθήνας.


Βασιζόμενοι λοιπόν στις βαριές μας βιομηχανίες δηλαδή τον πολιτισμό (κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία), τον θεματικό τουρισμό, την ανάδειξη των θησαυρών της Αθήνας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στοχεύουμε να προκαλέσουμε την οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας. Εφαρμόζουμε ήδη ένα μοντέλο μιας νέας Αθηναϊκής μεικτής οικονομίας που εκτός από τις παραδοσιακές δημόσια και ελεύθερη οικονομία συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική δικτυακή ανταποδοτική οικονομία. Αυτή η τελευταία σέρνει το άρμα και οι άλλες ακολουθούν. Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρχει στην κεφαλαιοποιημένη απασχόληση τόσο ισχυροποιείται η κοινωνική οικονομία και τόσο πιο κοντά στους στόχους μας βρισκόμαστε. Δημιουργήσαμε ήδη τα φεστιβάλ «κήποι της Αθήνας-Athensgardens festival» , «το μικρό Παρίσι των Αθηνών», «η Πατησίων μας» και είμαστε έτοιμοι για τα «Παναθήναια» και το “Mediterrepolis”, ένα φεστιβάλ-πλατφόρμα που θα ταξιδεύει 4 φορές το χρόνο σε όλη τη Μεσόγειο, θα συλλέγει τις καλύτερες Μεσογειακές δημιουργίες και θα τις παρουσιάζει μια φορά το χρόνο σε μια μεγάλη 10ήμερη γιορτή (φεστιβάλ με expo) στην Αθήνα και θα απευθύνεται σε επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη. Έργα πολιτισμού, τεχνών, επιστημών και τεχνολογιών, εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες, βιοτεχνικά και αγροτικά προϊόντα θα παρουσιάζονται σε μια μεγάλη Μεσογειακή αγορά που αξιοποιεί την πολιτιστική διπλωματία. Φόρουμ πολιτισμού, φιλοσοφίας, πολιτικής και αγροκουλτούρας ενισχύουν τον θεσμό. Η Αθήνα με το Mediterrepolis μπορεί μέσα σε δυο χρόνια να γίνει παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, τουρισμού, εμπορίου, διπλωματίας και να αποκτήσει την περίοπτη θέση που της αξίζει στην Μεσόγειο, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

-Έχετε αναφερθεί στο τρίπτυχο "πολιτισμός-τουρισμός-περιβάλλον" ως μέθοδο βελτίωσης της Αθήνας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Θεωρούμε πως τούτες τις δύσκολες ώρες το σημαντικότερο πρόβλημα των Αθηναίων είναι η ηθική κατάπτωση λόγω της κρίσης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής και φυσικά η αδράνεια που επακολουθεί. Ο πολιτισμός, ο τουρισμός και το περιβάλλον είναι σαν τα ακαλλιέργητα κτήματα που καλούν τους άνεργους να τα καλλιεργήσουν. Τα προγράμματα των διεθνών φεστιβαλικών θεσμών μετεκπαιδεύουν και αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό που σε πρώτη φάση επενδύει κάποιες ώρες απασχόλησης και σε δεύτερη φάση δημιουργεί ευκαιρίες πραγματικής εργασίας. Οι θεσμοί δημιουργούν λοιπόν κεφάλαιο από το μηδέν και συνάμα απορροφούν ρεαλιστικά κεφάλαια από τα ΕΣΠΑ και την ελεύθερη αγορά. Η κοινωνική οικονομία είναι η εγγύηση της προστασίας και της οικονομικής επιτυχίας των φεστιβάλ.

Τα προγράμματα αυτά είναι διευθετημένα προς μια επιτυχημένη τουριστική πολιτική που θα απογειώσει στο μέλλον και τα έσοδα και την ποιότητα των φεστιβάλ. Στα προγράμματα προετοιμασίας προβλέπεται η συμμετοχή νέων και μη απ’ όλο τον κόσμο, καλλιτεχνών και διαχειριστών. Μιλάμε λοιπόν για μια παγκόσμια δικτύωση, σε όλα τα επίπεδα, των πολιτιστικών μας θεσμών.

Στα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα έχουμε ετοιμάσει το κοινωνικό πρόγραμμα «διαχειριστές κήπων». Γεωπόνοι, βιολόγοι, γεωλόγοι και άλλοι φυσικοί επιστήμονες, μέλη μας, είναι διατεθειμένοι να παρέχουν γνώσεις περί οικοσυστήματος και της καλής λειτουργίας αυτού. Η Αθήνα πρέπει να ξαναβρεί την φυσική της σχέση με το «ζωντανό χώμα» και τα υπόγεια ύδατα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπει φρένο στις τσιμεντοποιημένες αναπλάσεις και στην αναθεώρηση της αντιμετώπισης των ρεμάτων και των υπογείων υδάτων. Στους πολιτιστικούς θεσμούς που προτείνουμε (Mediterrepolis) η επαναφορά της καλής λειτουργίας του οικοσυστήματος προωθείται με πολλούς τρόπους, κυρίως μέσα από τα φόρουμ αγροκουλτούρας και οικοσυστήματος. Μια Αθήνα με ανεπτυγμένη την τοπική της χλωρίδα είναι ακόμα μεγαλύτερος πόλος έλξης. Ο θεσμός των Παναθηναίων του οποίου μια σύγχρονη επαναφορά οραματιζόμαστε έχει στενή σχέση με την Αθηναϊκή χλωρίδα αλλά και τον κοσμοπολιτισμό.

-Τι μπορεί να μάθει η Αθήνα από άλλους μητροπολιτικούς δήμους του εξωτερικού και πώς μπορεί να αξιοποιήσει τη γνώση αυτή;

Το πρώτο που μου έρχεται στο νου είναι η ουσιαστική αυτοδιοικητική ανεξαρτησία των Δημοτικών κοινοτήτων ή όπως λέγονταν παλιά διαμερισμάτων. Αυτή την στιγμή έχουμε 7 διαμερίσματα, κάποια εξ’ αυτών ομοιογενή και κάποια άλλα όπως το πρώτο ας πούμε, εντελώς ανομοιογενές. Θαρρώ πως ο διοικητικός διαχωρισμός εκτός του ότι υπολειτουργεί δεν είναι και καλός. Αυτή είναι και η σημαντικότερη αιτία που όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τόσο φαίνεται η απουσία του Δήμου.

Η εν γένει οργάνωση ενός μητροπολιτικού δήμου πρέπει να είναι πυραμιδοειδής με αναλογία και συνέχεια. Τούτη την ώρα υπάρχει συγκεντρωτισμός στις κεντρικές υπηρεσίες του υδροκέφαλου Δήμου Αθηνών.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για τον Δήμο Αθηναίων καθώς λόγω της 100% δημόσιας υπόστασής του και της έλλειψης κεντρικού σχεδίου ο Δήμος καταρρέει οικονομικά και άνευ άλλου σχεδίου επιβίωσης, ο δρόμος προς την μετάβαση του Δήμου σε μητροπολιτικό Δήμο περνά από ιδιωτικοποιήσεις.

Η δική μας πρόταση είναι πως κάθε μετάβαση στον μητροπολιτικό Δήμο χωρίς την δημιουργική κοινωνική συμμετοχή με το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Επίσης έχουμε την διάθεση ως Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα να ξεκινήσουμε την πυραμιδοειδή οργάνωση από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και τον τουρισμό όπου υπάρχει και το περιθώριο του λάθους αλλά και τα αποτελέσματα είναι αμέσως ορατά.
Βασική προϋπόθεση για να σκεφτόμαστε την Αθήνα ως μητροπολιτικό Δήμο είναι να αναπτυχθούν οι δημιουργικές σχέσεις με τους όμορους Δήμους και με τους Δήμους του λεκανοπεδίου γενικότερα.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ειδικά στο κομμάτι του πολιτισμού;

Τα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα δεν είναι ένας απλός συνδυασμός που συμμετέχει σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές αλλά μια οργάνωση αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργίας μοντέλων κοινωνικής οικονομίας και δημιουργίας διεθνών θεσμών.

Φιλοδοξούμε πως θα είμαστε μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό θα σημαίνει πως εκτός από αντιπρόσωπο ή αντιπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε και αντιπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών του Δήμου, θα έχουμε στέγη και γραμματειακή υποστήριξη για τα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα. Μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο θα καταφέρουμε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη οριζόντια δικτύωση με τα μεσαία στελέχη του Δήμου Αθηναίων και την Αθηναϊκή κοινωνία.

Αυτά τα εργαλεία θα τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά για να ξεκινήσουμε, σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή, την εφαρμογή των πολιτιστικών μας προγραμμάτων. Αυτά τα εργαλεία θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερους στόχους. Αμέσως μετά τις εκλογές θα ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες για το “Athens gardens festival 2014” και το “Patision Cinemart 2014” που θα λάβουν χώρα εντός του Ιουνίου. Ετοιμάζουμε ήδη «το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014» και άμεσα ξεκινάμε την προετοιμασία του “Mediterrepolis” για την ερχόμενη άνοιξη.
Ωστόσο κάτι που βιώσαμε συστηματικά σε όλη την προεκλογική περίοδο είναι πως οι σημαντικότατες πολιτισμικές αξίες που λέγονται δημοκρατία και ελευθερία λόγου σ’ αυτήν την Αθήνα που ζούμε είναι πάρα πολύ ασθενείς.

Τα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα υπηρετούν τις πολιτισμικές αξίες και θα υπηρετήσουν εμπράκτως, με δημιουργικότητα την δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τις πανανθρώπινες κοινωνικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου