Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Η Καστοριά ενός μεγάλου φωτογράφου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Φωτογράφος βαθιάς ευαισθησίας που συνέλαβε το πνεύμα μιας κοινωνίας σε μετάβαση, όπως ήταν αυτή της Καστοριάς στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Λεωνίδας Παπάζογλου θεωρείται μία από τις νεώτερες ανακαλύψεις που εμπλουτίζουν την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας. Ο Παπάζογλου «ανακαλύφθηκε» από τον συλλέκτη Γιώργο Γκολομπία, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, αφήνοντας στην πατρίδα του, την Καστοριά, ένα κομμάτι της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της.

Οι φωτογραφίες του Λεωνίδα Παπάζογλου, που είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζονται τώρα, σε μία επιλογή, στην Καστοριά από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που προστατεύει και αναδεικνύει το αρχείο Λεωνίδα Παπάζογλου. Η έκθεση με τίτλο «Λεωνίδας Παπάζογλου. Φωτογραφικά πορτρέτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα - Συλλογή Γιώργου Γκολομπία» εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Βέργου στην Καστοριά (Αηδήτρας 12, Βεργουλάδικα) και θα διαρκέσει ώς τις 31 Δεκεμβρίου.

Με τη συμβολή του Γιώργου Γκολομπία και το μεγάλο, αθόρυβο έργο του, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να είμαστε μάρτυρες της κοινωνίας της Καστοριάς πριν ακόμη ενωθεί με την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κυρίως πορτρέτα, ατομικά ή ομαδικά, κατοίκων της περιοχής της Καστοριάς, καθώς και στρατιωτικών ή, γενικότερα, ενόπλων με ποικίλη προέλευση.

Οπως σημειώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που έχει την παραγωγή, «αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η ματιά όλων γενικά των προσώπων που εικονίζονται στις φωτογραφίες, μια ματιά που έχει κάτι το αποφασιστικό και ανδρείο, καθώς είναι στραμμένη στον φακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου