Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Γιορτές μιζέριας στην Αθήνα

Σε πλήρη αποδιοργάνωση και μαρασμό βρίσκεται η πρωτεύουσα την εορταστική περίοδο. Τόνοι απορριμμάτων κατακλύζουν τους δρόμους, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η πόλη στο Σύνταγμα δεν έχει στολισμένο δέντρο, εκτός από ένα φυσικό

Εμφανής είναι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες της διοίκησης Ν. Κακλαμάνη
Εμφανής είναι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες της διοίκησης Ν. Κακλαμάνη

Γιορτές με... μιζέρια επιφύλασσε για τους κατοίκους της πρωτεύουσας η απερχόμενη δημοτική αρχή της Αθήνας. Κυρίαρχο θέμα στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο τα σκουπίδια που κατακλύζουν σχεδόν όλη την πόλη, εκτός βέβαια από τη «βιτρίνα» της, δηλαδή το Κολωνάκι, που συγκριτικά με τις άλλες συνοικίες συντηρείται καθαρή. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η Αθήνα δεν έχει στολισμένο δέντρο, εκτός από ένα φυσικό στην Πλατεία Συντάγματος, το οποίο ωστόσο περνάει απαρατήρητο.

Γιορτές μιζέριας στην Αθήνα

Το κλίμα επιβάρυνε χθες και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, σύμφωνα με το οποίο 204 υπάλληλοι που ανήκουν στη διεύθυνση καθαριότητας εργάζονταν σε άλλες υπηρεσίες ή σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Το κενό εξουσίας που παρατηρείται στον δήμο είναι εμφανές ιδίως αυτές τις ημέρες, που είναι και οι τελευταίες της διοίκησης του Ν. Κακλαμάνη. Η πόλη βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση και μαρασμό, με αποκορύφωμα την εορταστική περίοδο.

Μπροστά σε αυτό το χάος με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των «λευκών» απεργιών των απλήρωτων εργαζομένων στην καθαριότητα, ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων επιχείρησε χθες να εξωραΐσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους και επομένως θα εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς αποκομιδής των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων του δήμου, η Αθήνα σε τέσσερις ημέρες θα εμφανίζει αξιοπρεπή εικόνα και τα σκουπίδια θα έχουν μαζευτεί από τους δρόμους της πόλης.

Επιπροσθέτως, χθες ο Ν. Κακλαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα σκουπίδια. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κτίριο στη Ζοφριά, όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της διεύθυνσης καθαριότητας του δήμου, σφραγίστηκε έπειτα από ενέργειες της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα κοινοποίησε επιστολή την οποία έχει αποστείλει προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γ. Καμίνη. Στην επιστολή αναφέρει την κατάσταση που επικρατεί με τους συμβασιούχους του δήμου, επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις λήξεις των συμβάσεων σε υπηρεσίες αιχμής, όπως αυτή της καθαριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων παραμένει φτωχή και δεν ανταποκρίνεται στο ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ που στοίχισε στον δήμο ο στολισμός. Αλλωστε το ίδιο ποσό είχε καταβάλει και τα προηγούμενα Χριστούγεννα ο Δήμος Αθηναίων. Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις περιορίζονται με τη φωταγώγηση ενός φυσικού δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος, τις παιδικές εκδηλώσεις στον Εθνικό Κήπο και το παγοδρόμιο στην Πλατεία Κοτζιά.

  • Παράνομες μεταθέσεις 650 εργαζομένων

Σωρεία παρατυπιών της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων καταγράφει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τον τομέα της καθαριότητας στην πρωτεύουσα. Οπως αποκάλυψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες στην απελθούσα δημοτική αρχή, γιατί επί σειρά ετών απασχολούσε τους συμβασιούχους έργου στην καθαριότητα, «μη νομίμως», ως υπαλλήλους εξηρτημένης εργασίας, δηλαδή όπως τους μόνιμους.

Στο πόρισμα επίσης καταγράφεται ότι από τους 2.734 υπαλλήλους που ανήκουν στην υπηρεσία της καθαριότητας, τουλάχιστον 204 υπάλληλοι, έχουν μεταφερθεί παρατύπως σε άλλες υπηρεσίες του δήμου ή σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, με εκτιμήσεις εργαζομένων, ο αριθμός των «μετατεθειμένων» υπαλλήλων ξεπερνά τους 650. Οι μισθοί των υπαλλήλων της καθαριότητας καταβάλλονται από τα ανταποδοτικά τέλη, με αποτέλεσμα να καταλογίζονται πειθαρχικές ευθύνες στον αντιδήμαρχο καθαριότητας για τις παράνομες μετακινήσεις, την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή ζητούσε την πρόσληψη μόνιμου ή εποχικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας.

Για «κραυγαλέα παράβαση καθήκοντος» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην απελθούσα δημοτική αρχή, η οποία δεν πρόβλεψε εγκαίρως την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να προσλαμβάνουν όλοι οι δήμοι, το σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου, έκτακτο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ και να εξαιρεθεί μόνο ο δήμος της Αθήνας, όπως ζητούσε ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Ν. Κακλαμάνης.

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διερευνά καταγγελίες που φέρουν το σύνολο του προσωπικού στην καθαριότητα, κατά τη διάρκεια της περυσινής πολυήμερης απεργίας, να έχει πληρωθεί κανονικά, δηλώνοντας στις οικονομικές υπηρεσίες ότι χρησιμοποιεί «ρεπό».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

  • Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ
    Ο κόσμος έχει ανάγκη να ανασάνει

Την αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη» του Γ. Καμίνη προκάλεσε η προσπάθεια του Ν. Κακλαμάνη να αποποιηθεί των ευθυνών του σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους συμβασιούχους και κατ΄ επέκταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ακολούθως εξέφρασε την πρόθεσή της να μην εμπλακεί σε μια ανούσια για τους πολίτες πολιτική αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων.

Μεταξύ άλλων η παράταξη του Γ. Καμίνη υπενθυμίζει ότι την πλήρη ευθύνη για τα θέματα του δήμου έχει ο απερχόμενος δήμαρχος μέχρι τις 31/12/2010. «Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες του που αυτός επέλεξε και σ’ αυτόν αναζητούν κατευθύνσεις και οδηγίες. Ιδίως ο γενικός γραμματέας. Οι ευθύνες του απερχόμενου δημάρχου και των στενών συνεργατών του αφορούν όλα τα τρέχοντα θέματα και βέβαια αυτό των συμβασιούχων», αναφέρεται ενδεικτικά.

Επιπλέον χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κάλεσε σε ένδειξη καλής θέλησης όλους όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων να εξασφαλίσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, «στην πόλη μας τις γιορτές που έχει ανάγκη ο εμπορικός κόσμος αλλά και οι μικροί και μεγάλοι δημότες» ώστε, όπως ανέφερε, η Αθήνα «να ξαναβρεί το ταχύτερο δυνατόν το πρόσωπό της. Το πρώτο, όπως έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Καμίνης, είναι «η αναδιοργάνωση του μηχανισμού καθαριότητας σε υγιείς βάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου