Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ανάπλαση ιστορικού κέντρου. Ο Ραγκούσης υπόσχεται στον Καμίνη ισχυρό ρόλο του Δήμου Αθηναίων

Το κτίριο του Δημαρχείου στην Πλατεία Κοτζιά
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων συνοικιών της Αθήνας. Κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων επιχειρούν να συντονίσουν τα βήματά τους ώστε να επιλεγούν λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.
Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση με το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη - πραγματοποιήθηκε το απόγευμα - εντάσσεται στην προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων και έχει κριθεί αναγκαία η βολιδοσκόπηση προτάσεων και προθέσεων από όλες τις πλευρές. Ερχεται έξι ημέρες μετά τη συζήτηση που είχαν κατά την τρίωρη πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Η συνεδρίαση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του κ. Ραγκούση, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και άλλων στελεχών της κυβέρνησης.
Αυτή τη φορά, και ενόψει της προετοιμασίας για τη δεύτερη διυπουργική με το ίδιο θέμα, ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών για τις συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου που κρίνει αναγκαίες όσον αφορά στην αναβάθμιση της ζωής στην πόλη. Θέλησε να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να συνυπολογισθούν οι θέσεις του Δήμου για τις παρεμβάσεις στην Αθήνα και να υπάρξει συντονισμός. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ότι τα μέτρα αναβάθμισης της Αθήνας δεν πρέπει να συνδυαστούν με το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο, κατά την άποψη του κ. Καμίνη, είναι σύνθετο και χρειάζεται συνολικότερη προσέγγιση. «Η αναβάθμιση του χώρου και των λειτουργιών της πόλης αφορά όλους όσοι ζουν στην Αθήνα», έλεγαν από το επιτελείο του. Για το νέο δήμαρχο ασφαλής και βιώσιμη πόλη είναι η «ζωντανή πόλη» ή αλλιώς, όπως εξηγούσε και προεκλογικά, «η πόλη στην οποία οι άνθρωποι κατοικούν, εργάζονται, κινούνται, ψυχαγωγούνται, δημιουργούν, η πόλη που φιλοξενεί πολλές ταυτόχρονα χρήσεις, διάσπαρτες στον ιστό της».
Ο κ. Ραγκούσης, με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχαν, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποβαθμιστεί ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει ο δήμος στην αναβάθμιση του κέντρου». Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείων άμεσα συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιω. Σγουρό.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στη νομοθεσία σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία για να δοθούν λύσεις. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι αυτοδιοικητικοί στην προσπάθεια απομάκρυνσης των εγκαταλελλειμένων οχημάτων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, μετά τη συνάντηση επεσήμανε ότι «ο δήμος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης που έτσι και αλλιώς άπτονται πολλών υπουργείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου