Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κύμα παραπόνων για τη στάθμευση


  • ΣΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
  • Για έλλειψη θέσεων και ανεπαρκή αστυνόμευση διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, βελτιώσεις στο σύστημα υπόσχεται ο Δήμος Αθηναίων
Η ελεγχόμενη στάθμευση έκανε επίσημη πρεμιέρα το 2006. Από τότε «φιλοδώρησε» τους Αθηναίους με 1.112.415 κλήσεις και πρόστιμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν περίπου τα 5,5 εκατ.
Η νέα δημοτική αρχή έχει«γκαζώσει κι άλλο» και, με ρυθμούς 2.500 κλήσεων την ημέρα, έφτασε αισίως τις 30.623 κλήσεις μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πέτυχε, δηλαδή, άνοδο 50% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι κλήσεις που κόπηκαν όλο τον Ιανουάριο ήταν 20.713. Μια αύξηση που επιτεύχθηκε μέσα σε είκοσι μόλις ημέρες.
Η «καταιγίδα» κλήσεων κατά τις αλκυονίδες μέρες είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν τις 12.000 οι ημερήσιες πωλήσεις καρτών στάθμευσης, αποφέροντας έσοδα 15-20.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό στον δημοτικό κορβανά καταλήγει το 82% και στη διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος, Parkmobile Hellas, το 17,5%.
Η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, παρότι υπήρξε επιτυχημένη συνταγή για το εξωτερικό, στην Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τους δυσαρεστημένους. Οι μόνιμοι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν οι θέσεις, τις οποίες καταλαμβάνουν οι επισκέπτες, ενώ μεγάλη μερίδα θέσεων καταλαμβάνεται δωρεάν από τους ευνοούμενους - δικαιούχους (πολιτικοί, στελέχη πρεσβειών κ.ά.). Τώρα δηλώνεται από τη δημοτική αρχή ότι από την επόμενη εβδομάδα οι δικαιούχοι των κίτρινων θέσεων θα προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και, αν αυτά εγκριθούν, θα τους δοθεί η ειδική κάρτα όπως αυτή των μόνιμων κατοίκων.
Η ελεγχόμενη στάθμευση κατηγορείται ως εισπρακτικό μέτρο, το οποίο εφόσον δεν συνδυάζεται με κατασκευή παργκινγκ, καταλήγει να έχει ως μοναδικό κίνητρο να γεμίζει τον δημοτικό κορβανά, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Οι συγκοινωνιολόγοι, ωστόσο, με στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχει ευεργετικές συνέπειες, αφού έχει αυξηθεί η ταχύτητα των αυτοκινήτων κατά 30% καθώς περιορίστηκε το διπλοπαρκάρισμα.
Η πρόεδρος του συλλόγου «Λυκαβηττός», Ζωή Καραπαναγιώτη, λέει: «Είμαστε υπέρ της ελεγχομένης στάθμευσης, γιατί ως κάτοικοι βρίσκουμε επιτέλους να παρκάρουμε, όμως μετά από πέντε χρόνια που εφαρμόζεται το σύστημα είναι ανεπίτρεπτο να αστυνομεύουμε εμείς τις θέσεις μας και όχι ο δήμος. Είναι δεδομένο ότι οι θέσεις κατοίκων δεν επαρκούν. Πότε επιτέλους οι βουλευτές θα σταματήσουν να διευκολύνονται με δωρεάν παρκάρισμα και οι πρεσβείες αντί για δύο ή τρεις θέσεις να έχουν ολόκληρα τετράγωνα. Πρόσφατα η Ν.Δ μεταφέρθηκε από τη Ρηγίλλης, περιμένουμε να δούμε πού θα πάνε οι 46 θέσεις που της είχαν παραχωρηθεί. Θα δοθούν στους κατοίκους;»
Ο νέος αντιδήμαρχος αστυνομίας, Τ. Αβραντίνης, δηλώνει αποφασισμένος και διακηρύσσει ότι έχει βάλει στοίχημα να κερδίσει τον «έλεγχο της ελεγχόμενης», δηλώνοντας ότι το σύστημα θα είναι «σύστημα μηδενικής ανοχής»: «Δεν μου αρέσουν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις, ένα είναι δεδομένο, ότι ο στόχος μας δεν είναι εισπρακτικός. Το αντίθετο μάλιστα: το πρόστιμο έχει την έννοια να σε αποτρέπει να επαναλάβεις την παράβαση. Γι' αυτό θα εφαρμόσουμε αυστηρή αστυνόμευση και άμεση είσπραξη των προστίμων, τα οποία δεν θα σβήνονται από κανέναν, εκτός εάν υπάρχει ένσταση που θα εξετάζεται.
Το όφελος του προστίμου είναι να μην το επαναλάβεις και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν πονάει η τσέπη. Στόχος είναι η ελεγχόμενη να μας προσφέρει έσοδα μόνο από την πώληση καρτών. Για να το πετύχουμε αυτό οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι ο δημόσιος χώρος που διαθέτουμε είναι λιγότερος από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και γι' αυτόν το λόγο πληρώνει όποιος θέλει να το χρησιμοποιεί».
Από τις πρώτες ημέρες της δημαρχίας ελέγχθησαν οι 5.491 θέσεις που είχαν δοθεί στους κατοίκους για να παρκάρουν. Διαπιστώθηκε ότι οι 339 από αυτές πέρασαν διά της πλαγίας και είχαν χορηγηθεί χωρίς οι κάτοικοί τους να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Γ. Φραντζεσκάκης: «Επιτέλους η ελεγχόμενη μπαίνει σε νέα φάση. Η συνεργασία μας με τον αντιδήμαρχο αστυνομίας είναι ουσιαστική. Σύντομα θα επεκταθεί το σύστημα και σε νέες περιοχές του δήμου Αθηναίων, π.χ. Αμπελοκήπους».
Το επόμενο διάστημα η ελεγχόμενη θα εφαρμοσθεί και στο Θησείο, όπου αναπροσδιορίστηκαν οι θέσεις των κατοίκων και κατέληξαν να είναι 705 (77.4%), ενώ εκείνες των επισκεπτών περιορίστηκαν στις 206 (22,6%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου