Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τρίγωνο του διαβόλου, το κέντρο της Αθήνας

 

Η δολοφονία του 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας Μανώλη Καντάρη, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τρεις αγνώστους την ώρα που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει στο μαιευτήριο την ετοιμόγεννη γυναίκα του, έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της αγανάκτησης να ξεχειλίσει και η αφορμή για να κατέβουν στους δρόμους εκατοντάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι του πολύπαθου κέντρου!

Η «Espresso της Κυριακής» μίλησε με ανθρώπους που ζουν καθημερινά υπό το καθεστώς φόβου και ανασφάλειας και φέρνει στο φως προσωπικές ιστορίες που φανερώνουν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Αθήνα!

Σαν πέσει η νύχτα, οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μετατρέπονται σε άβατο! Από τον Αγιο Παντελεήμονα και την πλατεία Βικτωρίας μέχρι το Μεταξουργείο και τον Κολωνό, δεκάδες αλλοδαποί κάθε εθνικότητας ανταλλάσσουν τις «πραμάτειες» τους στο ημίφως των στοών και τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών καταμεσής των δρόμων! Την ίδια ώρα, νεαρές Αφρικανές «πεταλούδες της νύχτας» κόβουν βόλτες «ψαρεύοντας» πελάτες και μπουλούκια ανθρώπων συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης επιδιδόμενοι σε ένα ανελέητο κυνηγητό με μέλη αντίπαλων ομάδων.

Θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι του κέντρου, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την πόλη τους να παραδίνεται στο έλεος των λαθραίων μεταναστών. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μόλις δύσει ο ήλιος ταμπουρώνονται στα σπίτια τους φοβούμενοι για τη ζωή τους, έχουν να διηγηθούν και από μία επώδυνη εμπειρία, όταν οι ίδιοι ή κοντινοί τους άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της εγκληματικότητας.

Εκτός από τις επώνυμες καταγγελίες πολιτών, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων επιθέσεων αλλά φοβούνται να αποκαλύψουν περισσότερα για την ταυτότητά τους. Ο κ. Κώστας, ο οποίος μένει στην Κυψέλη εδώ και πενήντα τρία χρόνια, αναφέρει ότι η μητέρα του και η θεία του έχουν πέσει θύματα τσαντάκηδων. Ο κ. Δημήτρης, πάλι, είδε να μαχαιρώνουν μπροστά στα μάτια του έναν υπήκοο Μπαγκλαντές. Μαζί του είχε και την ανήλικη κόρη του, η οποία υπέστη σοκ!

Πολλά είναι τα παραδείγματα ηλικιωμένων γυναικών που φοβούνται να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους από φόβο μήπως τους επιτεθούν, ενώ μια κυρία που μένει πολλά χρόνια στο κέντρο αποκάλυψε ότι είχε ακυρώσει ραντεβού με τον γιατρό της γιατί φοβόταν να βγει μόνη της στον δρόμο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τα κρούσματα εγκληματικότητας στην Ελλάδα από το 2004 έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το πεδίο δράσης των παράνομων αλλοδαπών εκτείνεται από τον Αγιο Νικόλαο και φθάνει μέχρι τις οδούς Αχαρνών και Πατησίων, όπου η εγκληματικότητα καθημερινά χτυπάει κόκκινο. Σε αυτές προστίθενται οι οδοί Ζήνωνος, Μενάνδρου και Σοφοκλέους, ενώ στη ζώνη κινδύνου έχουν μπει τον τελευταίο καιρό και οδοί όπως η Κολοκοτρώνη, η Πραξιτέλους, η Αριστοφάνους, η Σαρρή και η Αισχύλου.

Λήστεψαν ζαχαροπλαστείο επτά φορές σε έναν χρόνο

  • Πόλα Κοσμετάκη
Εχει ζήσει όλη της τη ζωή στην πλατεία Βικτωρίας. Οπως λέει, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: «Εχουμε φτάσει στο σημείο να φοβόμαστε για τη ζωή μας, όταν φεύγουμε το πρωί για τις δουλειές μας. Εγώ δεν φοράω κοσμήματα, γιατί φοβάμαι μήπως μου επιτεθεί κανείς» λέει εμφανώς αναστατωμένη, ενώ τονίζει ότι έχει πέσει πολλές φορές θύμα ληστείας: «Μου έχουν σπάσει το αυτοκίνητο, μας έκλεψαν το μηχανάκι… Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Νιώθουμε απροστάτευτοι, ότι δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν» δηλώνει απογοητευμένη.


  • Γιώργος Λιόντος
Ούτε μία ούτε δύο αλλά επτά φορές έχουν ληστέψει τον τελευταίο χρόνο το ζαχαροπλαστείο του στην οδό Αριστοτέλους: «Μία φορά ξήλωσαν ολόκληρο το ταμείο. Αλλες δύο φορές που μπήκαν στο μαγαζί τους έπιασα εγώ ο ίδιος. Δεν τους παρέδωσα στην Αστυνομία γιατί ήξερα ότι μετά από λίγο θα τους άφηναν ελεύθερους κι έτσι προτίμησα να το κάνω μόνος μου» τονίζει ο 49χρονος ζαχαροπλάστης, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει βγει εκτός ελέγχου: «Αν αφήσεις έξω κάτι έστω και για ένα λεπτό, το έχουν πάρει και έχουν φύγει. Αυτή είναι η κατάντια μας»!
  • Βασίλης Χατζηχαραλάμπους
Είναι έμπορος ειδών εσωτερικής διακόσμησης, ζει και εργάζεται στην Αθήνα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πρόσφατα, έπεσε θύμα ληστείας: «Εκείνη την ημέρα φόρτωνα εμπόρευμα στην πλατεία Βικτωρίας. Ξαφνικά, βλέπω από τον καθρέφτη του φορτηγού δύο αλλοδαπούς να ανοίγουν την πόρτα του και να τρέχουν κρατώντας ο καθένας και από ένα κιβώτιο. Κατέβηκα από το φορτηγό κι έτρεξα ξοπίσω τους για να τους πιάσω, αλλά δεν τους πρόλαβα» διηγείται ο κ. Χατζηχαραλάμπους, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες του κέντρου έχουν να διηγηθούν και από ένα παρόμοιο περιστατικό.
  • Κώστας Πετροπουλάκης
Κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα επί πενήντα χρόνια. «Μπορεί αύριο να είμαι εγώ το επόμενο θύμα. Στις εφτά το βράδυ η περιοχή ερημώνει. Τότε αρχίζουν να μαζεύονται Σομαλοί, Πακιστανοί κι άνθρωποι κάθε εθνικότητας, με αποτέλεσμα να φοβάσαι να βγεις από το σπίτι σου» τονίζει, ενώ στη συνέχει θυμάται και ένα περιστατικό του οποίου έγινε αυτόπτης μάρτυρας: «Βγαίνοντας από το Μετρό είδα μια παρ
έα αλλοδαπών να επιτίθεται σε μια νεαρή κοπέλα για να της αρπάξει την τσάντα. Η κοπέλα ήταν έντρομη. Τελικά, πήραν την τσάντα και εξαφανίστηκαν. Εγώ δεν επενέβην, γιατί φοβήθηκα για τη ζωή μου. Θα μπορούσαν να με είχαν σκοτώσει».
  • Λευτέρης Κυριακάκης
Κατεβαίνει συχνά στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές. Την ημέρα που τον συναντήσαμε πήγε για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του 44χρονου Μανώλη Καντάρη: «Είναι φρικτό αυτό που έγινε! Είναι πραγματική τραγωδία» τονίζει, ενώ η οργή του ξεχειλίζει όταν αναφέρεται στην πρόσφατη περιπέτεια της 18χρονης κόρης του: «Περνούσε από το κέντρο και δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι επιχείρησαν να της κλέψουν την τσάντα. Οταν το μάθαμε, αναστατωθήκαμε όλοι μας. Από τη δύση του ηλίου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στην Αθήνα. Η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη»!
  • ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
  • Φωτ.: Γουίλιαμ Φέιθφουλ
  • ESPRESSO, 15/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου