[Της Ιφιγενειας Διαμαντη, Η Καθημερινή, 16/6/2012]. «Ο κήπος, η χελώνα, ο δρόμος, τα παιχνίδια, τα δέντρα και τα άνθη είναι όσα θα θέλαμε να βρίσκονται μαζί μας, στην πόλη που θα θέλαμε να ζούμε. Θα θέλαμε η πόλη να έχει πολύ φως». Με μια φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, οι μαθητές του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου του Μαρασλείου περπάτησαν την περιοχή τους και συνέλεξαν στοιχεία.
Ολα αυτά έγιναν στο πλαίσιο του φετινού Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής και Φωτογραφίας που διοργάνωσαν το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθηνών με υπεύθυνη την κ. Μαρία Δημοπούλου, σε συνεργασία με το ελληνογαλλικό φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις», το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την οργάνωση Conference sans Frontieres. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Η πόλη όπου θα ήθελα να ζω».
Ποικιλία έμπνευσης αποτυπώθηκε στο κάλεσμα, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 59 δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων, τρία Ειδικά καθώς και το δημοτικό σχολείο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με συνολικά 200 ομαδικά έργα να συμμετέχουν. Το Μαράσλειο Ειδικό Δημοτικό, που φιλοξενεί παιδιά με νοητική υστέρηση ή αυτισμό, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία των Ειδικών Σχολείων. Τα υπόλοιπα χρηματικά βραβεία απονεμήθηκαν στο 89ο και το 51ο Δημοτικό Αθηνών, το δεύτερο βραβείο στο 32ο και στο 73ο και το τρίτο στο 22ο Δημοτικό Αθηνών. Επιπλέον, απονεμήθηκαν και βραβεία σε είδος: το 55ο Δημοτικό Αθηνών κέρδισε φυτά ώστε να φτιάξει έναν μικρό κήπο που θα χρησιμεύσει στη βοτανική εκπαίδευση των μαθητών, ενώ το 3ο Δημοτικό κέρδισε βιβλία για να φτιάξει μια οικολογική βιβλιοθήκη.
Ολα τα έργα εκτέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». «Στόχος μας ήταν να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό ή το κίνητρο για ατομική νίκη. Για τον λόγο αυτό, ορίσαμε βραβεία που έχουν φτιαχτεί από ομάδες, έχουν αξιολογηθεί ως σύνολο για τα σχολεία και θα έχουν διάρκεια» εξηγεί η κ. Δημοπούλου.
Το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ που θα διατεθεί για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των σχολείων «σκεπτόμαστε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές να ζωγραφίσουν το σχολείο με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα θα φροντίσουμε και ένα παρτέρι που υπάρχει στο σχολείο», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, κ. Παναγιώτης Κασσιανός.
Οι εκπαιδευτικοί Ρίτα Κοσμίδου, Μαρία Τσινταβή, Χρήστος Σιγιάννης, Μαρίνα Γκίκα και Ερμιόνη Δελλή εργάστηκαν μαζί με τις τρεις ομάδες που έλαβαν συνολικά μέρος από το εν λόγω σχολείο. Ενδιαφέρον κομμάτι της φετινής διοργάνωσης η δυνατότητα σύντομης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών με εργαστήρια εικαστικών και φωτογραφίας από τους συμπράττοντες στον διαγωνισμό, ώστε να ενισχύσουν την έμπνευση των μαθητών. Στα εργαστήρια συμμετείχαν 80 εκπαιδευτικοί.
- Tο μαγικό δεντρόσπιτο
Οι μαθητές της Μαρασλείου εκτύπωσαν τις φωτογραφίες και δημιούργησαν κολάζ, τα οποία ζωγράφισαν με χρώματα και λουλούδια. Αξιοσημείωτο ότι «μέσα από τέτοιου είδους εργασίες, ενεργοποιείται το ενδιαφέρον μαθητών και αυξάνεται ο βαθμός προσοχής τους» συμπληρώνει ο κ. Κασσιανός.
Αγαπημένο αλλά όχι πάντα εφικτό παιδικό «καταφύγιο», το δεντρόσπιτο ήταν το κεντρικό σημείο της εργασίας των μαθητών του 81ου και 82ου Δημοτικού Αθηνών. «Το δεντρόσπιτό μας έχει μαγικά φύλλα που μπορούν να μαζεύουν το οξυγόνο και την ηλιακή ενέργεια.
Μακάρι να είχαμε ένα τέτοιο αληθινό δεντρόσπιτο! Το μαγικό δεντρόσπιτο είναι πολύ ωραίο! Μάς χαρίζει νόστιμα φρούτα και οξυγόνο. Το φτιάξαμε με αγάπη και καλοσύνη. Θα θέλαμε η Αθήνα να ήταν γεμάτη με δεντρόσπιτα και όχι με πολυκατοικίες, αντί για αυτοκίνητα, να είχαμε ποδήλατα και πατίνια». Σίγουρα η Αθήνα θα ήταν πολύ διαφορετική αν ανταποκρινόταν στις επιθυμίες και τη φαντασία των παιδιών. «Ονειρεύομαι μια πόλη χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με έναν τεράστιο ήλιο στον ουρανό και στις ψυχές μας», σύμφωνα με το μήνυμα του 22ου Δημοτικού Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου