Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Μαζί με τη χώρα κινδυνεύει και η «επόμενη ημέρα» της Αθήνας


ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
  • Του Ιασονα Τσακωνα*Η Καθημερινή, 16/6/2012
Τους τελευταίους μήνες είχε διαφανεί μια δυναμική αναχαίτισης της εκρηκτικής κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά με 120 εκατ. ευρώ, μπήκε στην τελική ευθεία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica με 68 εκατ. ευρώ, για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης υποβαθμισμένων περιοχών για δημόσια και ιδιωτικά έργα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ReThink Athens, ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση του Jessica Plus για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις που αφορούν τον δήμο της Αθήνας, ανακοινώθηκαν μέτρα φοροαπαλλαγών για το κέντρο. Παράλληλα, ο δήμος της Αθήνας ανέλαβε περισσότερες ευθύνες στην πόλη, ενώ σήμερα υπάρχει μια συνέχεια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μόνο την αρχή και έχουν δώσει μια ελπίδα ότι η πόλη αλλάζει κεφάλαιο.
Τις τελευταίες εβδομάδες αυτή η δυναμική έχει ανακοπεί λόγω της εκρηκτικής πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Παρ’ όλα αυτά η πόλη κρατιέται ζωντανή και ελπίζει.
Διαφαίνεται πως για όλα τα κόμματα η επανενεργοποίηση της Αθήνας αποτελεί κεντρικό στόχο. Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία αφορούν το κέντρο σε πολλαπλάσιο βαθμό. Για κάποιους μια ενδεχόμενη αποχώρηση από την Ευρώπη μπορεί να θέτει σε κίνδυνο και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τη μοναδική προοπτική ρευστότητας για την Αθήνα, κάποια από τα οποία εκπνέουν το 2015.

Πολλά από τα δομικά προβλήματα της χώρας αποτυπώνονται πιο έντονα στην καθημερινότητα της πόλης. Οπως η κρίση στο κέντρο ήταν ο προάγγελος της μεγαλύτερης κρίσης, έτσι και η αποφασιστική αντιμετώπισή της στην πόλη μπορεί να είναι ο προάγγελος της νέας πραγματικότητας στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη έχουν ρίξει όλο το βάρος στις αρρωστημένες πτυχές της κοινωνίας, σαν αυτές να αποτελούν το σύνολο της κοινωνίας, αντί να ρίξουν το βάρος στον εντοπισμό και στην ενδυνάμωση των πολλών υγιών τάσεων, με την παράλληλη αποφασιστική διαχείριση των αρρωστημένων πτυχών της κοινωνίας. Η τακτική αυτή, μαζί με την αβεβαιότητα, την απουσία οράματος, αποφασιστικής διαχείρισης, λογοδοσίας και χρονοδιαγράμματος κινδυνεύουν να πνίξουν τα υγιή στοιχεία στην πόλη και την κοινωνία.
Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να βγει από το τέλμα. Εχουμε ευθύνη όλοι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, είναι σημαντικό να στηριχθούν η παραγωγή, η επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η καινοτομία και να ενταθεί η παραγωγική δραστηριότητα. Η κρίση πρέπει να λειτουργήσει δημιουργικά και όχι επιβραδυντικά ή καταστροφικά. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να γίνει αποτελεσματικός και αποδοτικός. Πολλοί από εμάς έχουν ξυπνήσει, ενώνουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, και με την πολιτεία, ανοιχτά και καθαρά. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, προσδοκούμε σε δημιουργικές συνεργασίες στην κλίμακα της πόλης. Είναι κρίσιμο σε αυτήν τη φάση να προχωρήσουν σε εφαρμογή τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρέπει η Αθήνα να αποκτήσει μια νέα αστική ταυτότητα, σύγχρονη, διεθνή, εξωστρεφή. Δεν είμαστε μακριά, αρκεί να αποβάλουμε νοοτροπίες, εμμονές και ιδεοληψίες του παρελθόντος ώστε αποφασιστικά και συστηματικά να προχωρήσουμε το συντομότερο στην επόμενη μέρα.
* Ο κ. Ιάσονας Τσάκωνας είναι διευθύνων σύμβουλος της OLIAROS property development.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου