Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τραπεζάκια για να σωθεί η πλατεία Ομονοίας




Ο κύβος ερρίφθη. Θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στην καρδιά της πλατείας Ομονοίας, όπως αποφάσισαν ο Δήμος Αθηναίων και επιχειρηματίες της περιοχής. Η παρέμβαση θα γίνει με αυστηρές προδιαγραφές λειτουργικότητας ώστε να διατηρηθεί η αίσθηση του οργανωμένου δημόσιου χώρου. Αλλωστε, το «πείραμα» έχει ήδη γίνει στην πλατεία Βικτωρίας και έχει στεφθεί με επιτυχία. Η πλατεία ζωντάνεψε και ανακτά τη χαμένη αίσθηση νοικοκυροσύνης και ασφάλειας.



Τα τραπεζάκια έξω σώζουν αθηναϊκές πλατείες

  • Του Κωστα Ονισενκο, Η Καθημερινή, 29/6/2012

Στην τελική ευθεία για την έγκριση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην πολύπαθη πλατεία Ομόνοιας βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων σε συνεννόηση με επιχειρηματίες της περιοχής. Χθες, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου (που ορίζει τους τεχνικούς όρους και τις προϋποθέσεις των παρεμβάσεων), εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ομόνοια και της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ). Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η πλευρά του δήμου παρουσίασε για πρώτη φορά τα σχέδια για τα σημεία στα οποία προτείνεται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, στα πεζοδρόμια γύρω από την πλατεία, αλλά και στο κέντρο της.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφώνησαν να οριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, προκειμένου η πλατεία να παραμένει λειτουργική και αισθητικά ισορροπημένη. Για τα πεζοδρόμια προβλέπονται τραπεζοκαθίσματα στο μεγαλύτερο μέρος της, πλην του τμήματος μεταξύ Πειραιώς και Σταδίου, όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Συγκεκριμένα σημεία έχουν προταθεί και για την καρδιά της πλατείας (με «θέα» προς τα τμήματα Πειραιώς - Αγ. Κων/νου, Πανεπιστημίου - Σταδίου και Σταδίου - Πειραιώς). Οι χώροι που προβλέπονται για τις ομπρέλες και ορίζουν ουσιαστικά το μέγεθος της παρέμβασης θα έχουν διαστάσεις για κάθε ομπρέλα 4 επί 4 μέτρα για το πεζοδρόμιο και 5 επί 5 μέτρα για την πλατεία. Αντί για ομπρέλες οι επιχειρηματίες ζήτησαν να τοποθετηθούν τεντοπέργκολες, μια πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή από την πλευρά του δήμου. Διαφωνίες προέκυψαν και σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την αποχέτευση των εγκαταστάσεων επί της πλατείας. Ειδικά για την ηλεκτροδότηση, ακούστηκε η πρόταση να χρησιμοποιηθεί δημόσιο ρεύμα με τοποθέτηση μετρητών κατανάλωσης. Ο δήμος εξέφρασε την επιφύλαξή του και στην πρόταση των επιχειρηματιών να τοποθετηθεί ντεκ κάτω από τα τραπεζοκαθίσματα. Προτάθηκε να υπάρχει ενιαία εικόνα, να γίνει επιλογή μεταξύ τριών χρωμάτων όσον αφορά τα καθίσματα, μεταξύ συγκεκριμένων διαχωριστικών που θα περικλείουν τα τραπεζοκαθίσματα και να είναι διακριτικά τα λογότυπα των καταστημάτων. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για χρήση υπαίθριου χώρου και όχι για επέκταση καταστήματος» ανέφερε ένα από τα στελέχη του δήμου, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος παραμένει δημόσιος σε κάθε περίπτωση. Αναμένεται η επόμενη συνάντηση μεταξύ των φορέων για τις λεπτομέρειες, ωστόσο όπως φάνηκε από τη χθεσινή συζήτηση η απόφαση για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έχει ήδη ληφθεί.
  • Πόλοι έλξης
«Πιέσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση για αρκετό καιρό και είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του δήμου. Το ζήτημα επανάκτησης της πλατείας Ομονοίας είναι ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση του κέντρου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα λειτουργήσουν πολύ θετικά, ως πόλος έλξης και συνάντησης ανθρώπων που σήμερα απλώς περνούν βιαστικά από την πλατεία και τους γύρω δρόμους» λέει στην «Κ» ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ Δημ. Νικολακόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σταματόπουλος, που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση: «Εκτιμώ ότι τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα ή διαφωνίες θα λυθούν σύντομα».
Αντίστοιχο «πείραμα» επιχειρήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα στην Πλ. Βικτωρίας με θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα τραπεζάκια έξω έδωσαν ζωή στην πλατεία. «Εγινε τόπος συνάντησης, οι άνθρωποι έρχονται και κάθονται αποτρέποντας με την παρουσία τους τη συγκέντρωση προβληματικών ομάδων, όπως παράνομοι μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών. Παράλληλα, είναι και μια διέξοδος για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν κάπου να καθήσουν και να πιουν τον καφέ τους. Φυσικά, τα απογεύματα που ο κόσμος φεύγει, τα προβλήματα επιστρέφουν στην πλατεία» λέει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της επιτροπής κατοίκων πλ. Βικτωρίας. Σύμφωνα με την ίδια, η κίνηση που έδωσαν τα τραπεζοκαθίσματα στη «Βικτώρια» έσωσαν επιχειρήσεις της περιοχής που ήταν έτοιμες να κλείσουν. Μάλιστα, χάριν αυτών δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 15 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου