- Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γεμάτος μηδενικές προβλέψεις εξόδων για σειρά έργων και παρεμβάσεων αναμένεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2011, που είναι συρρικνωμένος ουσιαστικά κατά περίπου 20% σε σχέση με εκείνον του 2010.
Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, αλλά η ψήφισή του θα γίνει στο τέλος του μήνα. Διαμορφώνει μια εικόνα για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής· τα προηγούμενα χρόνια, η τότε αντιπολίτευση και νυν πλειοψηφία τον χαρακτήριζε «φουσκωμένο» και κατήγγελλε ότι μένει σε μεγάλο βαθμό ανεκτέλεστος. Βάσει των βασικών του προβλέψεων, η δημοτική αρχή Καμίνη:
* Σκοπεύει να ξοδέψει (και να εισπράξει) 899,3 εκατ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 η πρόβλεψη μετά τις αλλεπάλληλες διαμορφώσεις ήταν 990,7.
* Εάν η διαφορά προέκυπτε μόνο από τα παραπάνω νούμερα θα μιλούσαμε για μείωση 10%, η οποία όμως σχεδόν διπλασιάζεται εάν ληφθεί υπόψη ότι ο δήμος αναλαμβάνει τη διανομή και των κάθε μορφής προνοιακών επιδομάτων (τυφλών, αναπήρων, νεφροπαθών, απόρων κ.λπ.). Τα επιδόματα αυτά διένειμαν έως πέρυσι οι νομαρχίες και τώρα τα ανέλαβαν οι δήμοι λόγω «Καλλικράτη». Το συνολικό κόστος για τα επιδόματα αγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ.
* Λόγω της παραπάνω διαφοράς ανεβαίνουν κατακόρυφα (από 10,4 εκατ. σε 95) τα έξοδα στον τομέα Πολιτισμός-Αθλητισμός-Κοινωνική Πρόνοια.
* Ο τομέας Καθαριότητα-Ηλεκτρολογικά-Μηχανολογικά μειώνεται κατά 11,3%, από τα 157,3 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 138,9 φέτος. Εκεί όμως που γίνεται κανονική σφαγή είναι στα τεχνικά έργα που πέφτουν κατά 70%, από τα 105,9 εκατ. ευρώ στα 31,6.
* Αντιθέτως, διόλου δεν επηρεάζεται ο προϋπολογισμός εξόδων για εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού, που ανεβαίνει μάλιστα από τα 15 στα 15,8 εκατ. ευρώ. Ανεπηρέαστες μένουν επίσης οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για αγορές παγίων (120 εκατ. ευρώ), καθώς αφορούν ακίνητα που έχουν δεσμευθεί για απαλλοτρίωση και εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των αποφάσεων εάν δεν γίνονταν οι αντίστοιχες εγγραφές -έστω και «εικονικά».
* Μειώσεις προβλέπονται στα έξοδα δημόσιου φωτισμού (από 6,8 εκατ. στα 4,5) και τηλεφωνίας (από 2,65 στο 1,5 εκατ.), ενώ αυξάνονται κατά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ.) τα έξοδα για μισθώματα ακινήτων επειδή ο δήμος αναλαμβάνει να πληρώνει τα ενοίκια κάποιων σχολείων και του ΚΕΠ στο Σύνταγμα (368.000 ευρώ).
* Μηδενικές είναι οι προβλέψεις εξόδων σε σειρά μεγάλων και μικρών έργων που είχαν εξαγγελθεί (Σεράφειο 6,5 εκατ., Διπλή Ανάπλαση 2,65 εκατ.) ή θεωρούνται αναμενόμενα, όπως οι επισκευές, βελτιώσεις, ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις σε πολλά σχολικά κτίρια, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και πλατείες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Χρήματα υπάρχουν μόνο για την ανάπλαση με βιοκλιματικά στοιχεία των πλατειών Μεσολογγίου, Αγίου Θωμά και Αθανασίου Διάκου.
* Αιματηρές οικονομίες περιγράφονται στον Τομέα Πρασίνου, του οποίου τα έξοδα πέφτουν από τα 6,2 στα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλους τους τομείς κόβονται οι προβλέψεις για εκτέλεση μελετών και για τεράστιο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με διάφορα αντικείμενα.
* Ως προς τα έσοδα, προβλέπεται μείωση των διαφόρων μορφών κρατικών επιχορηγήσεων ακόμη και στα πρόστιμα του ΚΟΚ (από 19,6 εκατ. στα 10,6) αλλά και στα έσοδα από τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί για τα διάφορα δικαιολογητικά τους (μείωση από τα 5,8 στα 4,8 εκατ. ευρώ).
Μια πρώτη συζήτηση για τα παραπάνω στοιχεία θα γίνει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης θα θέσει και το θέμα της δικαστικής αξίωσης 38 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Αναμένεται επίσης συζήτηση για τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις των σχολείων, τις περικοπές στον «9,84», το μέλλον των συμβασιούχων που ετοιμάζουν κινητοποίηση, την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, το υπόγειο πάρκινγκ στο Α' Νεκροταφείο κ.ά.