Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ανυποχώρητοι οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων

  • Της Ελενας Kαρανατση, Η καθημερινή, Πέμπτη, 24 Mαρτίου 2011
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν, με το χάσμα μάλλον αγεφύρωτο μεταξύ τους, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι διατεθειμένος να τροποποιήσει τον νόμο περί προσλήψεων, θεωρώντας ότι κατά το διάστημα που εφαρμόζεται δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ούτε κατέρρευσαν υπηρεσίες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς σε φωτογραφικές διατάξεις για την πρόσληψη μερίδας εργαζομένων. Εξάλλου, πεποίθηση της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι δεν μπορεί να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εργαζόμενοι που ενδεχομένως να εισήλθαν παλαιότερα στους δήμους στο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων από ανθρώπους που είναι άνεργοι και διεκδικούν θέσεις με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.
Από την άλλη, εκατοντάδες συμβασιούχοι που υπηρετούν κυρίως στην Καθαριότητα και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο συνεχίζουν την κατάληψη του δημαρχείου (ενώ έχουν σταματήσει την κατάληψη στο αμαξοστάσιο του δήμου) παρά τη διαλλακτικότητα που επέδειξε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων.
Επίσης συμβασιούχοι πραγματοποίησαν χθες πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και τετράωρη παναττική στάση εργασίας. Ειδικότερα, ο κ. Καμίνης απεδέχθη την πρόταση των σωματείων και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ -με τους οποίους συναντήθηκε χθες το πρωί- να αποσύρει προσωρινά τη συζήτηση για τον προγραμματισμό προσλήψεων νέου προσωπικού μέχρι να διευθετηθεί συνολικά το θέμα.
«Δυστυχώς ο πρόεδρος ενός από τα σωματεία των εργαζομένων είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου. Οταν το αίτημα των εργαζομένων έχει ικανοποιηθεί, αδυνατώ να καταλάβω με ποια συνδικαλιστικά κριτήρια λαμβάνεται αυτή η απόφαση για συνέχιση της κατάληψης. Φοβάμαι ότι εδράζεται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο κ. Καμίνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου που πρότεινε τη συνέχιση της κατάληψης, κ. Β. Πολυμερόπουλος, εξηγεί στην «Κ» ότι «ναι μεν εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση του δημάρχου να αποσύρει την πρόταση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω διότι επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει, ενώ οι θέσεις συμβασιούχων που προβλέπονται είναι οι μισές από αυτές που πραγματικά χρειάζονται. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να γίνει για την τιμή των όπλων. Να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι είτε με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου είτε με αυξημένη μοριοδότηση».
«Η κατάληψη ήταν αυτή που υποχρέωσε τον δήμαρχο να αντιληφθεί το πρόβλημα των εργαζομένων» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και κάλεσαν τον κ. Καμίνη να συνεργαστεί με τα συλλογικά όργανα προκειμένου να συνδιαμορφώσουν και να καταθέσουν στη Βουλή πρόταση που θα προβλέπει τη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου